Grad

VLAHUŠIĆ NAJAVIO ZATVARANJE VRATA Uskoro u Grad s ‘uputnicom’

VLAHUŠIĆ NAJAVIO ZATVARANJE VRATA Uskoro u Grad s 'uputnicom'

Kada brojka posjetitelja pređe 6 tisuća, ljudi se više neće puštati u Grad osim stanovnika, što je optimalan broj, a sve sukladno preporuci UNESCO-a – rekao je gradonačelnik Andro Vlahušić na konferenciji za medije na kojoj je javnosti predstavio niz mjera kojima će se smanjiti gužve u povijesnoj jezgri.

Jedna od njih jest i ograničavanje broja posjetitelja, a što će se postići postavljanjem kamera s brojačima na svim ulazima u Grad. Kad se Grad ‘napuni’ sa šest tisuća ljudi, ulazak će biti zabranjen, osim uz propusnicu.

-Morat ćete čekati za ući u grad pa i naručiti se – ustvrdio je Vlahušić koji je kao primjer naveo grad Petru u kojeg se ne može ući ako se niste najavili dan ranije.

-Morat ćemo se naučiti na takav režim. Jučerašnji dan je bio idealan jer nije bilo cruisera. Ne možemo zabraniti turizam, ali ne možete svi doći u grad – rekao je gradonačelnik Vlahušić.

Osim toga, gradska vlast ograničit će prometovanje u zoni oko povijesne jezgre od Zagrebačke ulice do Doma zdravlja postavljanjem rampe, a sve će se upotpuniti sustavom pametnog parkinga u koji će se do iduće sezone uključiti svih 500 mjesta u kontaktnoj zoni.

Da povijesna jezgra puca po šavovima, postalo je gradonačelniku jasno očito tek jučer budući da je naglasio kako ni on sam tijekom ponedjeljka sat vremena nije mogao izaći iz Grada. Upravo to nagnalo ga je da konferenciju za medije održi danas, a ne po planu idućeg tjedna.

-Moramo povećati kvalitetu, sadržaje i cijene – ustvrdio je Vlahušić, a kako je rekao, niz je razloga koji su doveli do situacije u kojoj se danas nalazimo.

-Dubrovnik je najveći turistički magnet u Hrvatskoj i u cijeloj regiji. Turizam se na cijelom području oporavio od rata a potpuni oporavak očekujemo 2020. obnovom Kupara i Belvederea. Imamo snažan razvoj privatnog smještaja. Tako smo 2009. godine imali 6000 ležajeva u tom segmentu, a danas ih je 19 tisuća. Sama povijesna jezgra ima 2900 ležajeva. Građani su svojom voljom Grad pretvorili u hotel – smatra Vlahušić. Osim toga ‘obrušio’ se i na hotele koji su ukinuli, kako je rekao, polupansion i puni pansion te hotelski gosti moraju tražiti gdje će ručati i večerati. Svi se, naravno, odluče za povijesnu jezgru.

-Povijesna jezgra je a la carte restoran za 15 tisuća hotelskih gostiju – istaknuo je gradonačelnik, spomenuvši i kako danas više nisu problem gosti s cruisera već trajni gosti, čiji broj kontinuirano raste.

-Dubrovnik je previše jeftina destinacija. Može biti znatno skuplji – mišljenja je Vlahušić.

Navodeći mjere koje će se poduzeti u prvom redu je, dakle, spomenuo, rampu u Zagrebačkoj ulici koja će biti spremna iduće godine, opskrba grada morat će se obavljati do 8 sati ujutro, a nužno je osigurati i parking u kamenolomu Dubac odakle će se dalje prema gradu ići javnim prijevozom. Uz prometne mjere radit će se i na javnim površinama i sadržajima.

-Turistička zajednica i privreda razgovarat će se DPDS-om oko sigurnog večernjeg obilaska zidina, Muzeji idu na rad u večernjim satima, a s biskupom sam razgovarao kako bi sve crkve ušle u sustav naplate karata koje će po crkvenim pravilima preuzeti grad – objasnio je gradonačelnik dodavši kako će se širiti i javni sadržaji od Sponze i muzeja filma u Luži… A radit će se i na sadržajima u ostalim dijelovima grada. Jednako tako mora se smanjiti broj stolova u ključnim ulicama te na prostorima oko ulaza u crkve i ustanove.

-Sve su ovo brojne tekuće mjere koje će se raditi kontinuirano idućih dana, mjeseci, godina. Najvažnija je svijest da smo prešli mjeru kad se ugrožava turizam kao takav, svi mi zajedno – zaključio je gradonačelnik.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist