GradPolitika

Vlahušić najavio smjene ”gdje god ima ovlasti”, ne želi da ga se izjednačava sa Sanaderom

Vlahušić najavio smjene ''gdje god ima ovlasti'', ne želi da ga se izjednačava sa Sanaderom

Novi dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare kako će kroz sljedećih deset dana, nakon preuzimanja vlasti, provesti reformu gradske uprave, te istaknuo kako su pred njim dvije osobne bitke – ‘Proces’ u kojoj će se boriti protiv izjednačavanja s Ivom Sanaderom, dok je druga bitka ona za vraćanje dubrovačkih zidina Gradu Dubrovniku.
”Angažirao sam najbolje odvjetnike u zemlji. Tužit ću predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića za klevetu i poduzet ću sve pravne radnje kako me se ne bi izjednačilo s Ivom Sanaderom što neki uporno pokušavaju”, rekao je Vlahušić te dodao kako je njegov jedini grijeh u ‘aferi Šipan’ za koju je pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti, to što je vjerovao svom tadašnjem suradniku Peru Vićanu. Vlahušić je na konferenciji u Dubrovniku ponovio kako je glavni razlog što je osuđen lažno svjedočenje Denisa Orlića.
”Nedopustivo je da jedna udruga upravlja javnim novcem, odnosno novcem od ulaznica za zidine i tom udrugom (DPDS-om) upravlja samo jedan čovjek iz svojih interesa. Nitko me neće zaustaviti osim dragog Boga”, rekao je Vlahušić te dodao kako je u ‘aferi Dubrovačke zidine’, kako je nazvao tzv. aferu Šipan ”pošten, čist, uredan”.
Vlahušić je na konferenciji za novinare sebe nazvao i ‘specijalistom za pobjeđivanje HDZ-a’, te ponovio kako izbori i kampanja za njega nikad nisu bili teži ni osobniji. Ustvrdio je i kako će nakon preuzimanja vlasti krenuti u novu sistematizaciju i smjene i imenovanja u gradskoj upravi.
”U najviše deset dana ću imenovati sve nove ljude, odnosno potvrditi neke stare. Sazvat ću skupštine svih trgovačkih društava i donijeti kadrovske odluke u svim društvima u kojima gradonačelnik ima ovlasti”, rekao je Vlahušić te dodao kako će nova javna uprava biti sastavljena od sedam umjesto dosadašnjih deset upravnih odjela.
Dubrovački gradonačelnik je rekao i kako će uskoro početi s razgovorima s preostale tri političke grupacije u smislu što skorijeg sastavljanja Gradskog vijeća i usvajanja proračuna, a u slučaju da ponovno dođe do ne prihvaćanja proračuna za 2015. godinu, slijede novi izbori u Dubrovniku.
”Izbori se ponavljaju, ali ovaj put samo za Gradsko vijeće sve dok se ne sastavi većina koja će prihvatiti proračun”, rekao je Vlahušić te naglasio kako će Dubrovnik u tom razdoblju biti na ‘poluškrgama’.
Na novinarski upit o tome hoće li eventualno prepustiti mjesto predsjednika Gradskog vijeća, koje čeka SDP-ovog Mladena Gojuna, nekome iz redova oporbe u zamjenu za prihvaćanje proračuna Vlahušić je odgovorio kako je ”dosta reketa i ucjena u Dubrovniku”.
”Nećemo pustiti mjesto predsjednika. Dosta je reketa i ucjena u Dubrovniku. Razgovora će biti, a za sve ključne političke odluke ćemo se eventualno konzultirati s Zoranom Milanovićem i Vesnom Pusić”, rekao je Vlahušić.
Vrijedi istaknuti kako dubrovačko Gradsko vijeće čini deset vijećnika koalicije HNS-SDP-HSU, osam vijećnika koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-AS-BUZ-HDS, četiri vijećnika Dubrovačkog demokratskog sabora, te tri vijećnika Liste Zajedno za Grad.
Inače, Andro Vlahušić u aferi Šipan pravomoćno je osuđen u prosincu 2014. godine na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, jer je od DPDS-a svojedobno tražio da na ime akontacije od prihoda od ulaznica na dubrovačke zidine isplati milijun kuna javnog novca tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist