Grad

Vlahušić: Gradu od koncesije za žičaru do 6 milijuna kuna godišnje, nisam htio pristati na kikiriki

Vlahušić: Gradu od koncesije za žičaru do 6 milijuna kuna godišnje, nisam htio pristati na kikiriki

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako je s današnjim danom žičara Dubrovnik u vlasništvu ”Excelsa nekretnina” dobila obvezu plaćanja koncesije u godišnjem iznosu između pet i šest milijuna kuna, odnosno kako će od svake prodane karte dio prihoda ići u korist Grada Dubrovnika.
Vlahušić je naglasio kako je raniji zakon o žičarama predviđao da prihod od koncesija za žičare ide u državni proračun, no kako je izmjenama zakona to promijenjeno u korist lokalne samouprave.
”Dubrovačka žičara je specifična, ne ide nitko na Srđ da bi bio na skijanju ili brao kupine nego isključivo da bi uživao u panorami na grad Dubrovnik”, rekao je Vlahušić.
”Žičara je 2010. godine dobila uporabnu dozvolu i počela je raditi, ali nije plaćala koncesiju. Tijekom godina sam održao brojne sastanke i napisao nebrojeno pisama Vladi i ministrima kako bi se to riješilo. Pregovarali smo puno i došli do koncesijske naknade”, rekao je dubrovački gradonačelnik te dodao kako o visini naknade po prodanoj karti trenutno ne može govoriti.
”O samoj naknadi ne mogu govoriti jer je dogovor kako će tvrtka ”Excelsa nekretnine” iznos objaviti na burzi, ali mogu reći kako će na godišnjoj razini to biti pet do šest milijuna kuna”, rekao je Vlahušić te dodao kako će ugovor najvjerojatnije biti potpisan u rujnu kada će biti i stavljen pred gradske vijećnike.
Inače prijepori oko poslovanja dubrovačke žičare trajali su godinama, a prema posljednjem modelu kojeg je pred Excelsa nekretnine, inače u vlasništvu Grupacije Lukšić, stavio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, Grad Dubrovnik je na ime koncesije potraživao 24 posto iznosa od svake prodane karte, kao i deset tisuća kuna mjesečno sljedećih 50 godina. Lukšići su taj prijedlog odbili, a Vlahušić je na novinarski upit u srijedu odgovorio kako je taj iznos bio ”nerealan, ali nužan u pregovorima”.
”Nisam htio pristati na kikiriki, da sam tražio 12 posto od svake prodane karte dobio bih šest”, rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist