Grad

VLAHUŠIĆ EXCELSI „Prodajte nam žičaru! Ponuda je neodoljiva!“

Žičara

Oni ne žele plaćati koncesiju, zato Grad želi kupiti žičaru – najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Andro Vlahušić.

– Zatražili smo procjenu sudskih vještaka, mišljenje institucija koje se bave kupovinom tvrtki na području Europe. Spremni smo platiti kompletnu investiciju od 40 milijuna kuna. Uz to, do osam iznosa godišnje dobiti prije oporezivanja, uz prethodno plaćenu koncesiju Gradu. Ponuda je neodoljiva i još takva nije zabilježena u regiji – bio je nešto detaljniji Vlahušić te nastavio:
– Žičara je koštala 40 milijuna kuna, prihod Excelsa nekretnina u zadnjih 5 godina je 92 milijuna kuna, a prihod Grada od koncesije je nula kuna. Pošteno? U cijelosti su isplatili žičaru s godišnjom dobiti od 20 milijuna kuna. Prema njihovim podacima, 400 tisuća ljudi se vozilo žičarom, lani 360 tisuća – nizao je brojke Vlahušić.

– Grad je financijski sposoban trenutno kupiti žičaru i time sebi osigurati dugotrajnu sigurnost da nas nitko ne ucjenjuje, kao i čisti prihod te vrlo povoljno ili besplatno putovanje žičarom na Srđ, tako što ćemo je uvrstiti u sustav javnog prijevoza – dodao je Vlahušić.

– Ne poštuju zakon koji je od ove godine na snazi. Dvaput smo podnijeli Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu, tražeći da ispitaju zašto se ne poštuje zakon. Tražili su nam i dopunu. Jučer sam pisao i Ministarstvo prometa i pitao: Dokad se Excelsa može tako ponašati? – zapitao se gradonačelnik.

– Tražimo poštivanje zakonskih odredbi i korektnu koncesijsku naknadu. Prijedlog sudskog vještaka je 24 posto cijene kartice. Lukšići žele plaćati 6 do 8 posto. To je premalo, kikiriki, ne isplati nam se. Oko svega drugog smo se složili, ali ovo je ključno – istaknuo je Vlahušić.

– Neki su se gradski vijećnici zalagali da Grad pristane na bilo što. Gdje je javni interes liste Srđ je Grad kad kažu da treba prihvatiti nisku cijenu? Tražim pošteno, najmanje jednu trećinu čistog prihoda. Ispod toga ne pristajem. Mogu me i smijeniti, neću to potpisati, jer je to prodaja interesa Grada – rekao je Vlahušić te zaključio:

– Pitali smo Ministarstvo kako je moguće da se ne poštuje zakon? Što bi se dogodilo da gradonačelnik ne poštuje zakon?

Vrijedi dodati i kako ukupni trošak kupovine žičare, koji je Vlahušić procijenio na više od 150 milijuna kuna, nije uvršten u Proračun za 2015. godinu, već samo iznos godišnje koncesije.
– Možemo dobiti kredit od najvećih svjetskih institucija, ne moraju za to biti hrvatske komercijalne banke. Traži se samo poslovni plan, a nikakve garancije – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist