Grad

Vlahušić: Epidemija je moguća na bilo kojem izvorištu ako zakaže sustav

Vlahušić: Epidemija je moguća na bilo kojem izvorištu ako zakaže sustav

Iako se u stručnom mišljenju voditelja Odsjeka za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodopskrbu kojeg potpisuje Željko Dadić navodi kako je izbijanje hidrične epidemije na Palati očekivano i izgledno, gradonačelnik Andro Vlahušić naglašava:

– Ne postoji nikakva opasnost za zdravlje stanovnika Zatona i svih onih ljudi koji se opskrbljuju iz Palate. To odgovorno tvrdim.

Naglasio je i kako se javnosti obratio kao gradonačelnik, liječnik i bivši ministar zdravstva. Ipak, nije negirao mogućnost pojave hidrične epidemije:

– Mogućnost pojave hidrične epidemije u sustavu Palata je izuzetno mala. Naravno mogućnost uvijek postoji. Epidemija će se pojaviti ukoliko u cijelosti zakaže sustav zaštite voda – objasnio je Vlahušić, dodavši kako se ovakvi nalazi mogu napisati za bilo koje drugo izvorište za kojeg postoji opasnost da ga se može ugroziti s bilo čim.

– S teškim metalima kao što je nama pitanje Grabovice. Da pitamo bilo koga postoji li opasnost da odlagalište otpada na Grabovici jednog dana ugrozi izvorište na Ombli, pa naravno da postoji. Danas sam razgovarao s gospodinom Dadićem koji mi je rekao da se sjeća hidričnih epidemija 1995. i 1999. godine. Znači, u posljednjih 16 godina u Hrvatskoj se nije dogodila hidrična epidemija što znači da se sustav koji kontrolira vodovode i zdravstvenu ispravnost vode nalazi na izuzetno visokoj razini. Naravno, izvorišta koja se nalaze na kršu uvijek su u opasnosti od mogućeg onečišćenja – objasnio je gradonačelnik, naglasivši da do hidrične epidemije ne dolazi kad se provode sanitarne mjere zaštite, a to je da se sirova voda stalno kontrolira i tretira sa svim zakonski poznatim načinima.

Naglasio je i kako su sve službe potvrdile kako su Vodovod, županijski zavod za javno zdravstvo i grad u trenutku onečišćenja Palate poduzeli sve mjere koje se predviđaju u slučaju kada sirova voda na bilo kojem izvorištu bude neispravna za piće.

– Sve su poduzeli u skladu sa svim pozitivnim propisima. I sad je pitanje zašto se danas prave priče oko moguće epidemije? Jedino je moguće da do epidemije dođe ukoliko voda u sustavu, koja se nalazi na pipama, bude zdravstveno neispravna. Sustav koji postoji u Dubrovniku ne dopušta takvu mogućnost. Ukoliko taj sustav ne radi, a sirova voda jest zagađena tek tada postoji takva mogućnost, ali to vrijedi za svako moguće izvorište u RH i cijelom svijetu – naglasio je Vlahušić, dodavši kao se daljnjim mjerama, a što je i dadić naveo u mišljenju, mora smanjiti mogućnost da izvorište Palata bude zagađeno kako s lokalne tako i sa šire razine.

– Nalazi jasno ukazuju da Palata nije problem od jučer, ništa se novo nije dogodilo što se nije događalo i prije. Sada je očito došlo zagađenja iz bliže okolice, a najvjerojatnije je riječ o septičkim jamama – rekao je Vlahušić.
Inače, u mišljenju Dadića navodi se da se nastanak hidrične epidemije mora spriječiti kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Dugoročna mjera jest spajanje s vodoopskrbnim sustavom Dubrovnika s izvorišta Ombla, a među kratkoročnim mjerama jest priključivanje stanovništva na kanalizacijski sustav, iako je gradonačelnik u više navrata naglasio kako to ne osigurava pitku vodu.

Direkotr Vodovoda tek je kratko istaknuo kako je spomenuto mišljenje Željka Dadića tek – mišljenje na osnovu kojeg će se pripremati dokumentacija i na Povjerenstvu Gradskog vijeća razmotriti koje su najbolje mogućnosti za riješiti situaciju.
Na pitanje novinara kako se u tom mišljenju ipak spominje riječ epdiemija Vlahušić je, naglasivši kako je nastavnih javnog zdravlja, ponovio:

– Hidrična epidemija nastaje kad se na pipama pojave patogene bakterije. Prije ne. Ne mogu se dogoditi prije. Zadnje dvije veće u Hrvatskoj bile su ’95. i ’99. Ovdje je riječ o prepiski zdravstvenog profesionalca s doktoricom znanosti koja u ime Vodovoda vodi zaštitu voda, gdje on piše: Vi kolegice svojim stručnim autoritetom trebate kod direktora Vodovoda i gradonačelnika ishoditi da se kratkoročne i dugoročne mjere provedu. S posebnom pažnjom morate provoditi češće kontrole i pratiti razinu klora jer ne možete samo ubijati patogene bakterije, a da možda uzrokujete neku drugu zdravstvenu štetu – rekao je Vlahušić, naglasivši kako takvu stručnu prepisku nikada ne objavljuju.
– Postoje službe koje garantiraju da je voda na pipama ispravna za piće – zaključio je Andro Vlahušić.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist