Aktualno

Vlahušić dosegao Šuicu

Vlahušić dosegao Šuicu

Gradonačelnik Andro Vlahušić odlučio je dodatno zadužiti gradsku blagajnu te kredit za nekoliko gradskih projekata zaokružiti na 100 milijuna kuna.

No, Vlahušićev kredit, iako je on u zakonskim okvirima i realno ga gradska blagajna može pokrivati, zadužuje Grad Dubrovnik u idućih 15 godina. prosječan godišnji anuitet će, naime, iznositi 9,2 milijuna kuna u razdoblju od 15 godina. To znači da će se isti vraćati u naredna tri mandata, ma tko gradu bio na čelu. Grad će kredit ostvariti putem HBOR-a uz kamatu od 4 posto, a isti će se realizirati najkasnije u iduća tri mjeseca.

Kako je istaknuo Vlahušić realizacijom kredita odmah će se moći isplatiti vlasnici zemljišta u obuhvatu groblja na Dupcu, a ukupan iznos namijenjen tom projektu je 40 milijuna kuna. Čak 20 milijuna kuna namijenjeno je obnovi Lazareta. Postupak za izvođača radova je u tijeku, no postoje dvije žalbe o kojima će odlučiti komisija.

Ostatak sredstava od 40 milijuna kuna utrošit će se na cestovnu infrastrukturu od Ilijine glavice, Gruža, Puta od Mihajla, Vojnovićeve, Uz Batalu…
Rebalansom proračuna, o kojem je jutros na kolegiju gradonačelnik izvijestio javnost, a o kojem će se raspravljati i na Gradskom vijeću, ovogodišnji gradski budžet podiže se na visokih 416 milijuna kuna, što je jako blizu iznosu proračuna kojega je 2009., dakle pred lokalne izbore, donijela tadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica.

Njen je proračun u tadašnjim okolnostima Vlahušić po dolasku na vlast nazivao predizbornim, prenapuhanim, nerealnim, a upravo on sada Gradskom vijeću predlaže skoro pa isti iznos. I to uz zaduženje od 100 milijuna kuna. Ma nitko ne bi bio protiv toga, samo da su okolnosti u Hrvatskoj i svijetu danas bolje nego 2009. Mnogi bi se, pogotovo ako uzmemo u obzir ogromnu brojku nezaposlenih, složili kako nam je danas još i gore.
 

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist