Hrvatska

Vlada sutra diže trošarine, poskupljuju cigarete i goriva!

Vlada sutra diže trošarine, poskupljuju cigarete i goriva!

Vlada RH na sutrašnjoj će sjednici povećati cijene trošarina na cigarete i gorivo.

Trošarine na bezolovni i olovni benzin, te plinsko ulje poskupjet će za 20 lipa po litri. Nova cijena trošarine olovnog benzina je 4,5 kuna na 10 litara, dok će trošarine za bezolovni benzin iznositi 3,86 kuna za deset litara. Trošarina na plinsko ulje poskupjet će na 3,06 kuna za deset litara.

Kutija cigareta skuplja za kunu, litra benzina za oko 25 lipa

Vlada je također donijela i odluku o poskupljenju trošarina na cigarete. Minimalna trošarina na cigarete poskupjet će za 50 kuna, te će iznositi 648 kuna za sto komada cigareta, naspram dosadašnjih 598,5 kuna. Trošarine na rezani duhan skaču za 30 kuna po kilogramu, na 550 kuna, piše Index.hr

Vlada očekuje da će od većih trošarina na gorivo dobivati dodatnih 450 milijuna kuna godišnje, dok će poskupljenje trošarina na cigarete u proračun donositi dodatnih 150 milijuna kuna godišnje. Za očekivati je da će zbog ovog poteza Vlade cijena goriva skočiti za oko 25 lipa po litri, dok bi cijena kutije cigareta mogla biti veća za jednu kunu.

Neće dirati proračunske korisnike pa uzimaju svim građanima

Povećanje trošarina nakon konzultacija s predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu već je najavio Branko Grčić. Podsjećamo, Grčić i Lalovac su europskim partnerima prezentirali plan ušteda od 1,5 milijarde kuna, čime Komisija nije bila zadovoljna. Od Hrvatske se traži da deficit smanji za dodatnih 1,3 milijarde kuna, a Grčić je već najavio da neće uzimati novac proračunskim korisnicima.

“Možemo to odraditi a da ne dižemo poreze i ne diramo u plaće, socijalna davanja i mirovine. Mogu se povećati neke naknade, smanjiti materijalni troškovi te subvencije i dio investicija”, rekao je Grčić.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist