Hrvatska

Vlada prihvatila Nacionalni plan reformi, evo što nas čeka!

Vlada prihvatila Nacionalni plan reformi, evo što nas čeka!

Vlada RH prihvatila je Nacionalni plan reformi i program konvergencije RH za razdoblje 2016.-2019., koji će do kraja tjedna poslati u Bruxelles.

Teške reforme građani će najviše osjetiti u promjenama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu, a lakše bi trebale proći one u pravosuđu i javnoj upravi. Porez na nekretnine uvodi se od 2018. O olakšicama se zasad ne govori, a i smanjivanje broja lokalnih samouprava i veće smanjivanja prava zastupnika zasad nije prošlo, javlja HRT.

-Nacinalni plan reformi prikazuje što će ova Vlada napraviti u roku od 12 do 18 mjeseci. Dokument je ambiciozan, ima 60 reformskih mjera koje nisu teške, nego potrebne – kazao je premijer Tihomir Orešković.

-Ne radimo ovo zbog Bruxellesa nego zbog nas, a ocijenit će nas građani – dodao je.

Premijer je naglasio kako reforme imaju četiri glavna cilja: makroenonomska stabilnost i fiskalna održivost; lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima; učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada. na kraju je premijer čestitao svima koji su, kako je kazao, zadnjih mjeseci u ovaj plan uložili puno truda. Premijer je najavio i formiranje IT vijeća kako bi u tom sektoru bili postignuti bolji rezultati.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako Program konvergencije za razdoblje 2016.2019. godine usmjeren sređivanju javnih financija i stvaranju uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje.
-Ovim dokumentom želimo pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke EK po pitanju reformskog paketa – dodao je Marić.

Najavio je kako projekcije pokazuju 2 posto rasta BDP-a u ovoj godini i zadržavanje inflacije na sadašnjoj razini.
-Ovo je okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak. Mi smo jedan tim – jedna vlada. Ovaj plan i ovo izvršenje stavit će nas sve na stranu dobitnika – zaključio je Marić.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist