Hrvatska

Vlada osigurala više od milijardu kuna za Pelješki most

Vlada osigurala više od milijardu kuna za Pelješki most

Vlada Andreja Plenkovića usvojila je danas prijedlog odluke o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, a koja se odnosi na gradnju Pelješkog mosta, pristupnih cesta i obilaznice Stona.

Današnjom odlukom Vlada RH je u iduće tri godine u državnom proračunu osigurala ukupno milijardu i 963 194 kune, s tim da je naglašeno kako se očekuje i sufinanciranje iz fondova EU.
Premijer Plenković naglasio je kako je ova odluka ohrabrujući signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku. Projekt je ‘težak’ ukupno 420 milijuna eura.
-Nadamo se da ćemo ga i sufinancirati sredstvima EU te realizirati u godinama koje su pred nama. Ovom odlukom jačamo cestovnu povezanost južne Dalmacije s ostatkom zemlje – rekao je premijer.
Projekt je predstavio ministar Oleg Butković istaknuvši kako današnjom odlukom ova Vlada izražava spremnost i odlučnost za izgradnju Pelješkog mosta.
Vlada je tako osigurala sredstva za financiranje prihvatljivih troškova projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta, pristupnih cesta te obilaznicu Stona, a koji su procijenjeni na iznos od 420 334 596 eura. Spomenuta sredstva osigurat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava iz fondova EU.
Butković je naglasio kako se od ukupnog navedenog iznosa prihvatljivih troškova, koji su planirani u državnom proračunu, očekuje sufinanciranje od strane EK vrijednost u iznosu do 85 posto ili 357 284 406 eura.
U državnom proračunu za ovu godinu Vlada je osigurala iznos od 261 894 000 kuna, u 2018. godini 885 390 000 kuna te u 2019. godini 815 980 000 kuna, što je ukupno, ukupno milijardu i 963 194 kune. Istovremeno Hrvatske ceste, rekao je Butković, dužne su osigurati sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost i svih neprihvatljivih troškova. Hrvatskim cestama osigurava se nesmetana provedba projekta u skladu s planiranom dinamikom te se uklanjaju moguće prepreke za donošenje odluke o odabiru iz postupka javne nabave kao i prepreke za potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima.

Pročitajte još

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist