Hrvatska

VLADA ODUSTALA Boravišna pristojba rasti će 50 lipa godišnje

VLADA ODUSTALA Boravišna pristojba rasti će 50 lipa godišnje

Boravišna pristojba,  ipak se neće povećavati ni iduće godine. Iako je sredinom lipnja ministar turizma Darko Lorencin najavio da će se pristojba povećati za čak 25 posto, od toga se zbog kritika strukovnih udruga u turizmu na kraju odustalo, piše Jutarnji List

Najnovija je ideja da se boravišna pristojba postupno povećava od 2016., i to za 50 lipa godišnje.

Naime, udruge hotelijera i kampista pobunile su se zbog nakane Ministarstva turizma da poveća iznos boravišne pristojbe sa sedam na devet kuna u sezoni u glavnim turističkim mjestima.

Sada se, naime, boravišna pristojba u Hrvatskoj plaća od dvije do sedam kuna, ovisno je li riječ o sezoni, posezoni i predsezoni ili izvansezoni te ovisno o kategoriji turističkog mjesta koje može biti u A, B, C ili D razredu. Na taj način godišnje se prikupi oko 350 milijuna kuna, a povećanje od 25 posto turističkim zajednicama donijelo bi dodatni prihod od oko 88 milijuna kuna.

Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, još je u srpnju upozorila da povećanje troškova boravka smanjuje konkurentnost odredišta.

Kritikama se pridružilo i Kamping udruženje Hrvatske te brojni stručnjaci koji su upozoravali da, nakon povećanja PDV-a u turizmu sa 10 na 13 posto, nikako ne bi bilo dobro povećati i iznos boravišne pristojbe. Ti isti stručnjaci demantirali su ministra Lorencina kada je rekao da u Hrvatskoj imamo najnižu boravišnu pristojbu od svih mediteranskih zemalja te da se zbog toga mora povećati. Primjerice, u nama konkurentskoj Španjolskoj samo Katalonija naplaćuje boravišnu pristojbu i ona se kreće se od 0,65 do 2,25 eura, ovisno o kategoriji hotela, a gost nakon sedam dana boravka ne mora platiti boravišnu pristojbu pa se na taj način potiče na duži ostanak. Kampovi u Kataloniji svojim gostima pak naplaćuju 0,45 eura, dok je kod nas cijena boravišne pristojbe u kampovima 0,90 eura. A svi znamo da su ove godine zbog lošeg vremena najviše izgubili upravo kampovi, pa bi ih dodatni namet potpuno dotukao.

Od ostalih europskih zemalja, Austrija naplaćuje od 1 do 2 eura, Italija od 0,8 do 5 eura, Francuska od 0,20 do 1,50, a Slovačka od 0,16 do 1,50 eura. Danska, Finska, Švedska, Irska, Malta, Portugal i Velika Britanija uopće ne naplaćuju boravišnu pristojbu.

Boravišna pristojba kod nas se već 16 godina naplaćuje u ovom istom iznosu, a Vlada svake godine donosi uredbu o visini naknade. Za 2015. godinu ta će se točka naći na sjednici Vlade u četvrtak.

Prihod od boravišne pristojbe raspodjeljuje se turističkim zajednicama općina, gradova i županija te Hrvatskoj turističkoj zajednici. Turističke zajednice troše taj novac za izvršavanje svojih programa i za marketing.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist