Aktualno

VIŠE ODMORA, VEĆA PRODUKTIVNOST Ništa ispod dva tjedna godišnjeg odmora

VIŠE ODMORA, VEĆA PRODUKTIVNOST Ništa ispod dva tjedna godišnjeg odmora

Priželjkujete li godišnji odmor u iduća dva mjeseca? Vjerujemo kako su mnogi s početkom ljeta počeli maštati o odmoru upravo tijekom sezone kupanja i sunčanja.

A što kažu stručnjaci, koliko bi godišnji odmor trebao trajati?

Kako je za Večernji list izjavila dr. Ina Kardoš, specijalistica medicine rada i sporta iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dva tjedna odmora su minimum ispod kojeg na odmor ne bi trebalo ići.

-Radnik “peak” godišnjeg odmora postiže tek 8. dan odmora. Dva tjedna odmora su minimum ispod kojeg ne bi trebalo ići, a tri do četiri tjedna odmora u kontinuitetu optimalna su za psihosocijalni oporavak radnika i veću produktivnost – rekla je za Večernji list dr. Ina Kardoš.

-Dugotrajna i kontinuirana izloženost prekovremenom radu, nesigurnost radnog mjesta, nemogućnost utjecaja na aktualnu situaciju, premorenost, zahtjevi za rad ‘od kuće’ ugrožavaju zdravlje radnika i povećavaju pobol od infarkta, moždanog udara, anksiozno-depresivnih poremećaja, nesanice… – ističe dr. Kardoš, koja smatra kako bi godišnji odmor trebao biti prepoznat od sustava i poslodavaca kao mjera za povećanje produktivnosti i investicija, a ne kao trošak jer se redovitim odmorima preveniraju akutne i kronične bolesti i smanjuje stopa bolovanja.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist