Aktualno

Više inspekcijskih nadzora i medicinskih timova

Više inspekcijskih nadzora i medicinskih timova

S ciljem što kvalitetnije pripreme ovogodišnje turističke sezone

i ostvarenja što učinkovitije suradnje, u Ministarstvu turizma je održan sastanak za pripremu turističke 2012. godine.

Uz ministra turizma Veljka Ostojića i njegovih suradnika, na sastanku su sudjelovali koordinatori iz većine ministarstava i institucija s kojima Ministarstvo turizma već tradicionalno surađuje oko pripreme sezone.

Dobra priprema aktivnosti, otvorena i kontinuirana suradnja svih institucija te pravovremeno uočavanje i rješavanje eventualnih prepreka koje bi se mogle dogoditi tijekom sezone nužni su preduvjeti za kvalitetnu pripremu turističke godine – rekao je ministar Ostojić i pohvalio suradnju koju Ministarstvo već godinama ostvaruje s nizom institucija.

Predstavnici ministarstava i institucija su informirali sudionike o aktivnostima, programu rada i planovima za ovu godinu u kojoj će, između ostalog, biti nastavljeno stručno osposobljavanje kadrova za rad u ugostiteljsko-turističkim objektima tijekom sezone te će biti nastavljena izgradnja socijalne, komunalne i društvene infrastrukture na otocima, kao i brendiranje otočnih proizvoda.

Osim toga, ove će se godine još snažnije provoditi inspekcijski nadzor turističkih i ugostiteljskih objekata, putničkih agencija i luka nautičkog turizma, od strane Državnog inspektorata, dok će posebna pažnja biti usmjerena i na suzbijanje svih oblika rada na crno, odnosno na suzbijanje sive ekonomije. Ministar Ostojić pritom je najavio skore prijedloge izmjena nekih zakona i ostalih propisa, s ciljem boljeg funkcioniranja turističkog sektora.

Također, tijekom ove sezone turiste će osiguravati dodatni timovi hitne medicinske pomoći, posebno na autocestama i glavnim pravcima dolazaka gostiju u Hrvatsku, dok će poseban tim biti zadužen za pružanje pomoći tijekom helikopterskog prijevoza. I sanitarni inspekcijski nadzori, kao i nadzor prometa bit će pojačani ove godine, i to posebno kada je riječ o prijevozu gostiju autobusima i auto taksijima, s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Redovito će se pratiti i kvaliteta mora za kupanje, koja je turistima izuzetno bitna, a po kojoj je Hrvatska nadaleko prepoznata. Bit će nastavljeno i dodjeljivanje znaka „Prijatelj okoliša“ proizvodima i uslugama. Većina velikih radova u turističkim mjestima bit će obustavljena tijekom sezone, u kojoj će uz hrvatske, turiste i ove godine čuvati i strani policajci, što se i prijašnjih godina pokazalo kao dobar potez.

I za ovu su godinu predviđena sredstva za poticanje malih i srednjih poduzetnika u turističkom sektoru, a istaknuto je kako je primjetan i povećan broj otvaranja sezonskih obrta. Budući da su muzeji postali sve posjećeniji od strane turista, većina ih priprema posebno atraktivne programe za turističku sezonu. Uz spomenuto, riječi je, između ostalog, bilo i o uklanjanju prepreka ulagačima u turizam, zatim o poboljšanju boravka turista u našoj zemlji te o promotivnim aktivnostima Hrvatske turističke zajednice.

Uz predstavnike Ministarstva turizma, na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te predstavnici Državnog inspektorata RH, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske turističke zajednice.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist