Politika

Violić i Peović bi vodili Grad

Violić i Peović bi vodili Grad

Tonči Peović i Anto Violić dva su imena mogućih HDZ-ovih kandidata za gradonačelnika Dubrovnika! U jeku unutarstranačkih izbora po temeljnim ograncima, već se počelo razmišljati o 'velikim' – lokalnim izborima, pa se vrbuju stranački čelnici

budući izgledni izaslanici Općeg sabora, koji će 20. svibnja birati stranačko vodstvo – predsjednike i potpredsjednike HDZ-a.
Tako će, ukoliko Domagoj Ivan Milošević postane predsjednik HDZ-a, Tonči Peović biti dubrovački kandidat za gradonačelnika. Po istom tom ključu, ako aktualna predsjednica Jadranka Kosor zadrži funkciju, njen, ali i izbor Frana Matušića bit će Anto Violić.
 
UTJECAJ KORDE I KNEŽIĆA
 
Konkretno, veliku ulogu na našem području imaju i dva načelnika, Općine Konavle Luka Korda i Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić. Ovaj mlađi Knežić, već se na više mjesta predstavio kao član stožera Domagoja Ivana Miloševića, ali je tražio pomoć velikog i iskusnog Korde, koji će svoju podršku mudro čuvati do samog kraja – do tajnog glasovanja na Općem saboru. Ipak, Kordu uvažavaju HDZ-ovci, kojima je, podsjetimo se za vrijeme Sanaderove vladavine, svima u brk rekao što im ide, nakon što je izvisio sa šeste pozicije na listi za Sabor.
 

Ukoliko Domagoj Ivan Milošević postane predsjednik HDZ-a, Tonči Peović će biti dubrovački kandidat za gradonačelnika. Po istom tom ključu, ako aktualna predsjednica Jadranka Kosor zadrži funkciju, njen, ali i izbor Frana Matušića bit će Anto Violić

A što znamo o samim mogućim kandidatima. Oboje su direktori državnih tvrtki, i oboje svake sekunde mogu očekivati svoju smjenu. Tonči Peović, nakon što je 17 godina proveo na čelu Zračne luke Dubrovnik, preselio se u Zagreb gdje je preuzeo vođenje Zračne luke Pleso, pred kojoj je sada višemilijunski investicijski ciklus.
Peovića, Splićanina po rođenju, sigurno se mnogi sjećaju i iz vremena vladavine Dubravke Šuice na čelu Dubrovnika. Tad je u bivšem poglavarstvu obnašao dužnost člana zaduženog za promet.
 
PEOVIĆA ZAGREB NIJE MAZIO
 
Pitoma dubrovačka sredina mazila je Peovića, što se ne bi moglo reći za njegovu trenutnu poziciju u Zagrebu. Još prošle godine počelo mu se tresti pod nogama. Najprije zbog afere o mogućem sukobu interesa vezanih uz njegove privatne poslove s tvrtkom Star Let. Mediji su ga prozvali da je u isto vrijeme obavljao dužnost direktora Zračne luke Zagreb, koja je u većinskom državnom vlasništvu, i direktora u privatnoj tvrtki Star Let, koja je registrirana u Sloveniji, a čiji je suvlasnik Marko Mišković, sin srpskoga tajkuna i vlasnika Delte Miroslava Miškovića. Peović je novinske natpise demantirao ističući kako je riječ o neistinitim i zlonamjernim insinuacijama.

U aktualnim kalkulacijama HDZ-ovaca ne treba zanemariti političku snagu Dubravke Šuice, koja je spremna pokazati svima kako i te kako griješe prerano je otpisujući i kako će se iz dva poraza koja su za njom izdići još jača i politički snažnija

– Tvrtka Star Let osnovana je u Republici Sloveniji 2007. godine, sukladno propisima Europske Unije (JAR), prema kojima većinski vlasnik mora biti pravna/fizička osoba s nastanom u državi članici Europske Unije. Sukladno navedenim propisima, suosnivač tvrtke u manjinskom dijelu je pravna osoba iz Hrvatske, inače moj obiteljski prijatelj, kojem sam kao konzultant svojim znanjem i stručnošću pomogao u inicijativi. Imenovan sam na mjesto direktora tvrtke, što je bilo imenovanje formalne naravi, obzirom da sam ovaj posao obnašao u svoje slobodno vrijeme, te se on ni na koji način nije kosio sa mojom osnovnom profesijom – demantirao je medije početkom prošle godine, dodajući kako je tvrtka Star Let prestala prometovati 2008. godine i od tada nije stvoren niti jedan trošak, niti osobni, niti na teret poduzeća u kojem sam prije radio – Zračne luke Dubrovnik, kao ni na teret Zračne luke Zagreb, na čijem sam danas čelu.
No to nije bio kraj Peovićevim mukama, jer se još u listopadu prošle godine spominjala njegova smjena s čela ZL Zagreb. Smjenu je tražio predsjednik Radničkog savjeta ZLZ-a Mladen Mesić, što je direktor Peović opovrgao izvješćem o poslovanju Zračne luke Zagreb (ZLZ) u prvih devet mjeseci prošle godine koje je pokazalo da je ostvareno 42,8 milijuna kuna dobiti, što je 41 posto više nego prošle godine.
Zračna luka je tada bila u domeni ministra prometa Božidara Kalmete, a Peović je za vrijeme HDZ-ove vladavine slovio za njegovog čovjeka. Sasvim je upitno hoće li na isti način figurirati i novom ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatku Komadini. Tim više što se ZLZ upustila u izgradnju novog putničkog terminala na Zračnoj luci Zagreb vrijednog 190 milijuna eura.
Mada, Peović ozbiljno računa na ostanak u ZLZ ukoliko bude prihvaćena ponuda francuskog konzorcija ZAIC koji tvrde kako bi odmah u prvoj fazi sagradili aerodrom za pet milijuna putnika s ulaganjem visini 230 milijuna eura.
 
VIOLIĆEV AS U RUKAVU
 
U ništa boljoj poziciji nije ni Dubrovčanin Anto Violić s obzirom da je na čelu resornog mu ministarstva SDP-ovac Komadina. Ipak, predsjednik Uprave ACI Hrvatska vjeruje kako drži asa u rukavu. Nada se će mu istarske veze u novoj Vladi, koje je ugošćavao u svom privremenom domu u Ičićima osigurati miran kraj mandata. A mandat mu istječe tek 2013. godine.
Da se bliži kraj vlasti HDZ-a, Violić je bio svjestan mjesecima prije izbora, a slamku spasa Violić je tada vidio u Fondovima. Naime, početkom prošle godine hrvatska je Vlada pokrenula inicijativu pod nazivom Fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) kako bi potaknula razvoj kroz investicije. Na njezinu je inicijativu osnovano pet novih fondova koji su zajedno prikupili više od milijardu kunu, a Vlada je kroz model „kuna za kunu“ trebala osigurati još toliko. Svaki se fond mogao natjecati za najviše 300 milijuna proračunskih kuna. Uvjet je bio da ulaganja budu ograničena na Hrvatsku. Zamišljeno je bilo tada da tako prikupljeni kapital pomogne konkurentnim i perspektivnim tvrtkama u Hrvatskoj, a za to je u proračunu bilo osigurano 100 milijuna kuna za potporu fondovima. Tada je, a što nam je i sam potvrdio, imao ponude Borisa Škegra i njegovog Quaestusa. Investicija bi ga, vjerovao je Violić, ostavila u tvrtki na mjestu savjetnika za vrijeme cijelog ciklusa ulaganja. Ipak, do samog poslovnog deala nije došlo, a Violić je medijima pred kraj godine izjavio da svota od 150 milijuna kuna za 27 posto koju je nudio Quaestus, nije adekvatna budući da ACI sam u dvije godine toliko uloži.
 
A IZA KANTUNA – FIMI MEDIA
 
Ovaj Dubrovčanin, kojeg su cijelo vrijeme, uz saborskog zastupnika Frana Matušića, podržavali predsjednik NO ACI Hrvatske Branko Bačić, ali i danas umirovljeni, a nekad moćni Luka Bebić, našao se pod pritiskom i zbog afere Fimi-medija. Nitko ne može zanemariti da je tvrtku ACI po financijskim rezultatima Violić u četiri godine od gubitaša pretvorio u tvrtku s pozitivnim poslovanjem, međutim vodeća nacionalna tvrtka nautičkog turizma, našla se na popisu klijenata poduzetne Nevenke Jurak, vlasnice famozne Fimi Media, putem kojeg je HDZ za Sanaderove vlasti prao novce. Violić i šef mu Nadzornog odbora Branko Bačić potvrdili su da su sa spomenutom marketinškom agencijom surađivali tijekom 2008. godine na projektu proslave 25 godina ACI-ja. Posao je sklopljen neposrednom pogodbom bez natječajne procedure, a u ACi-u to tumače činjenicom da njihova kompanija nije obveznik provedbe javnog natječaja. Radilo se o dvjema proslavama, gdje je Fima-Mediji plaćeno ukupno 340 tisuća kuna. Prva je održana u Opatiji na dan ACI-ja 1. srpnja 2008. dok je druga proslava dana ACI-ja održana u Splitu tijekom održavanja regate ACI Match Race Cup u rujnu iste godine. Angažman tvrtke za organizaciju proslave u Opatiji iznosio je 165.500,00 kuna, dok je angažman organizacije tijekom 7-dnevnog događanja u Splitu iznosio 169.977,05 kuna.
Inače, Violić slovi i za jednog od najbogatijih direktora državnih tvrtki. Njegova se imovina procjenjuje na 3,3 milijuna kuna, od čega su najvrjednije nekretnine, dva stana i kuća, koje ukupno vrijede 2,34 milijuna kuna. Uz to, Violić ima i dionice vrijedne oko 200 tisuća kuna, te štednju od 55 tisuća eura i 45 tisuća dolara, odnosno ukupno 634 tisuće kuna.
 
A ŠTO NA SVE KAŽE ŠUICA
 
I Peović i Violić sigurno su jaki i prepoznatljivi igrači na političkoj sceni. Međutim, rasplet unutarstranačkih izbora u HDZ-u pokazat će jesu li omjer ambicija i očekivanja u skladu s realnim mogućnostima, koje su ipak vezana uz rasplet samog izbora nacionalnog vodstva. Ne treba pritom zanemariti političku snagu Dubravke Šuice, koja je spremna pokazati svima kako i te kako griješe prerano je otpisujući i kako će se iz dva poraza koja su za njom (lokalni izbori i mjesto na listi za Sabor) izdići još jača i politički snažnija. To će se vrlo brzo znati, jer izbori u temeljnim ograncima su u punom jeku, a Šuica za sada ima stopostotni učinak: 3 od 3.
 
 

IZBORNI PROCES U HDZ-U
Lavina je pokrenuta

 
U subotu su 11. veljače, u HDZ-u počeli unutarstranački izbori. Na njima će se do 5. svibnja birati stranački čelnici od temeljnih ogranaka do županijskih organizacija. Od 2200 izaslanika na Općem saboru, njih 900 bit će izabrano po županijama, a 574 po gradovima. Potencijalni kandidati i kandidatkinje za stranačke dužnosti kandidature trebaju dostaviti do 5. svibnja, a status kandidata za neku od dužnosti steći će prikupljanjem potpisa izabranih izaslanika. 
Kandidati za predsjednika stranke trebaju skupiti 400 potpisa izaslanika Općeg sabora, 300 za zamjenika, a 250 za potpredsjednike, a svaki izaslanik potpisom može poduprijeti više kandidata.
Za predsjednika stranke dosad su se kandidirali Jadranka Kosor, Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić i Drago Prgomet.
Izaslanici će 20. svibnja na 15. Općem saboru u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski izabrati stranačko vodstvo.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist