Županija

VINARI U PROBLEMIMA Loše vrijeme – lošija kvaliteta grožda

VINARI U PROBLEMIMA Loše vrijeme - lošija kvaliteta grožda

Ovogodišnja berba grožđa na području Županije u prosjeku je 70 posto lošija od prosječnih berbi. Šteta u vinogradima posljedica je loših vremenskih uvjeta koji su pogodovali razvoju bolesti vinove loze i lošijoj kvaliteti grožđa, a neki su dijelovi Županije pogođeni i tučom.

Sve to rečeno je na sastanku Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko – neretvanske županije. Župan Nikola Dobroslavić je istaknuo da će Županija sa svojim službama, koliko je u mogućnosti, pomoći vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete te pokušati ostvariti uvijete za proglašenje elementarne nepogode.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić naglasila je da su od strane Ministarstva male mogućnosti za nadoknadu štete budući da u ovoj godini trpe svi dijelovi Hrvatske te sve grane poljoprivrede, ali da će pokušati pronaći mogućnosti za pomoć vinogradarima i vinarima.
Predstavljene su mjere vinske omotnice i programa ruralnog razvoja te plan aktivnosti udruženja vinara pri HGK koji se većinom odnosi na zajedničke marketinške aktivnosti s ciljem što boljeg plasmana vina, prvenstveno na stranom, ali i na domaćem tržištu.

Sastanku su nazočili i direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Božica Marković, predsjednica Gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić te načelnik općine Ston Vedran Antunica.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist