Kultura

Vikend u Kuni na Pelješcu, rodnom mjestu slikara Celestina Medovića

Vikend u Kuni na Pelješcu, rodnom mjestu slikara Celestina Medovića

Posljednji vikend svibnja prošao je u Kuni na Pelješcu u znaku njihova najpoznatijeg mještanina, velikog slikara Mata Celestina Medovića i nekoliko zanimljivih događanja njemu u čast, povod čemu su novo otkriveni slikarev dnevnik i neobjavljena monografija o njemu autora don Nedjeljka Subotića.

U organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i KUD – a Mato Celestin Medović prvo je ove subote, 30. svibnja održana zajednička večer mještana Kune, na kojoj se razgovaralo o mogućnosti otkupa pronađenih dokumenata o čemu je govorio dr Bogomil Cezarević, prikazan je film „Slikarski put Emila Bobanović – Čolića“ o ovom vrijednom slikaru našeg doba iz Kune, nakon čega su se mještani okupili na zajedničkom domjenku, uz tombolu, ples i zabavu koju je vodio također znani nam njihov mještanin Gordan Prišlić Vjeverica.

Sutradan u điru praznom Kunom popularni dubrovački dugogodišnji i legendarni Dj Vjeverica prisjetio se svojih početaka bavljenja glazbom u svojoj Kuni, tu u Domu mladih u središtu mjesta, još tamo početkom šezdesetih godina, prvih ploča i prvih svirki, čak i nekadašnje kino dvorane koja se zvala „Zvonimir“ i kaubojskih filmova, prvih turista koji su do Kune navraćali na ples, ali i radio prijenosa za cijelu Kunu, kad radio aparat nitko u mjestu nje imao. A u sjećanja su došle i priče o pogledu na tri strane svijeta sa Rote, nekadašnjoj pekari, igralištima NK Rat, te o davnom zapisu Nikole Zvonimira Bjelovučića, povjesničara pelješkog kraja, koji je nekad davno u svojim knjigama naveo kako je „Kuna varoš, a mjesta okolo su sela!“, iz vremena kad je u Kuni živjelo oko 800 ljudi, dok danas nema ni 200 ljudi! Toliko je nekad bilo učenika u osam razreda mjesne osnovne škole, a danas ih je negdje oko 25! Ipak, tišinu poslijepodnevnog mira prazne Kune donekle „probude“ turisti biciklisti, koji prođu kroz mjesto i navrate do konobe znanog nam uzgajivača i zaštitnika tovara Antunovića. Razlog njihova đira do Kune svakako su i obilasci prelijepe mjesne crkve i franjevačkog samostana, u zidu kojeg je prelijepi zavjetni kip Gospe Lorete. Poseban ugođaj Kune svakako je i posjeta obiteljskoj vinariji Špaleta i predragim domaćinima Renati i Ivu, koji su zadnjih godina domaćini i Likovnoj koloniji u Kuni.
U nedjelju, 31. svibnja u prostorijama Hrvatske čitaonice i Galerije „Medović“ predavanje o novo otkrivenom dnevniku i monografiji govorili su dr Antun Karaman i akademik Luko Paljetak, uz uvodni pozdrav predsjednika KUD – a Branka Meštrovića koji je ponovio želju mještana Kune da se pronađeni dokumenti i objave, te da se konačno otkupi jedna zgrada u kojoj bi bila smještena spomen – galerija velikom slikaru u čast. Ovom vrijednom predavanju prisustvovali su iz dubrovačkog ogranka Matice hrvatske predsjednica dr Vesna Čučić i članica Sanja Dražić.

Predavači, Karaman i Paljetak u prepunoj galeriji saželi su svoje predavanje koje su održali prije nekoliko dana u Sv. Klare u Dubrovniku na temu pronađenih dokumenta, naglasivši kako je riječ je o Medovićevim vlastoručnim autobiografskim zapisima podijeljenima u dvije bilježnice u nekoliko poglavlja na 133 stranice u kojima autor sažeto, staloženo i mirno opisuje svoj životni put i dojmove o određenim događajima u životu. Govoreći o monografiji „Mato Celestin Medović – Majstor s našeg mora“ don Nedjeljka Subotića kao o „darovnici koju smo dobili, a nismo platili“, akademik Paljetak izrazio je zahvalnost Irenki Fischer-Palković, koja je tekst i korespondenciju darovala, naglasivši kako je „Subotićeva prva monografija najprije je bila odbijena za tiskanje, a kasnije i ukradena, pa je Subotić temeljem bilješki napisao drugu, novu monografiju, dovršenu 1941. godine, koja nije tiskana zahvaljujući ratnom vihoru, pa je rukopis dospio u ruke Subotićeve nećakinje Darinke Fischer!“ Rukopis i monografija koja su „probudile“ cijelu Kunu, ne samo ovaj vikend, već i ovih mjeseci, a sve u pokušaju spasa i čuvanja sjećanja na njihovog velikog sumještanina, sjajnog slikara Celestina Medovića.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist