GradPolitika

VIJEĆNIČKA PITANJA Vićan Vlahušiću: Nemam pitanje jer ti ne želim pružiti priliku da me mažeš i lažeš

VIJEĆNIČKA PITANJA Vićan Vlahušiću: Nemam pitanje jer ti ne želim pružiti priliku da me mažeš i lažeš

Nakon napornih navlačenja vijećnika oko dnevnog reda uslijedila su uvijek zanimljiva vijećnička pitanja.

Marko Potrebica ponovio je pitanje iz lipnja 2015. godine, ‘kada će se otvoriti kanalizacija u Trstenom, Orašcu i Zatonu?’.

– Nisam siguran da gradonačelnik razlikuje kanalizaciju od vodovoda, pa molim gradonačelnika da mi to pisano objasni – rekao je Potrebica, pročitavši gradonačelnikov odgovor u kojem se spominju radovi na vodovodnom sustavu Gornjih sela. Drugo pitanje bilo je vezano za obilježavanje državnih blagdana, gdje je dobio odgovor da su svi praznici osim Dana dubrovačkih branitelja, u ingerenciji Županije.
– Vi ste na Dan neovisnosti skinuli hrvatske zastave sa zidina. Možda ne osjećamo ljubav prema državi na isti način, ali mi je to neprihvatljivo. Ljubitelj sam ‘Igre prijestolja’, ali to se u Americi to sigurno ne bi dogodilo – rekao je Potrebica.

Mladena Gojuna zanima sudbina Javne garaže, odnosno kako se Grad Dubrovnik sprema za najgori scenarij, a pitao je i što je sa žalbama četiri ponuditelja za pročistač.
– Kako će se to odraziti na dinamiku projekta pročistača? – pitao je Gojun.
– Arbitraža je završena i odluka donesena. Još nije stigla i nadam se da piše nula. Sve od nule do 262 milijuna je moguće. Odgovorno vodim Grad i za ovu godinu sigurno neće biti ugroženo funkcioniranje grada. Čudno je da je po ugovoru arbitraža jedino rješenje – odgovorio je gradonačelnik.
Što se tiče pročistača, čeka se stav komisije, koja može ukinuti ili odobriti odluku.
– Već kasnimo mjesec dana, a za gradnju imamo oko godinu dana – dodao je Vlahušić.

Blaž Pezo optužio je gradonačelnika za ‘ciljano uništenje mjesne samouprave’.
– Ignorirali ste dopise, zahtjeve mjesnih odbora i gradskih kotareva. To su manji komunalnim problemima, kojima se gradonačelnik nije htio zamarati. U Mokošici se tek nakon 5 godina počeo raditi nogostup. Pitam gradonačelnika kad će, on ili njegov zamjenik, opet doći u Mokošicu? Kad će vratiti funkciju odborima i kotarima? – rekao je Pezo.
Peza zanima i tko je odredio da je prometno rješenje kroz povijesne vrtove u Gružu idealno.
– Nakon napisa u medijima pozvali ste vlasnike na sastanak, niste ih saslušali pa ste im zaprijetili izvlaštenjem. Citiram kad ste im kazali da ste ‘bog u ovom gradu’. Napismeno ste mi obećali da ćete prometnicom povezati Osojnik s Mostom. Niste riješili Put za Bosanku, jer imate problem s privatnim vlasnicima. Nuncijata je sramota grada, s nesređenom komunalnom infrastrukturom – rekao je Pezo.
Uz komentar “Ćaća se uskoro vraća, tko zna tko će mirno spavati!” odgovorio mu je zamjenik Željko Raguž te, nakon isprike što ćemo trebati ‘pet do šest minuta’, pobrojao što je sve učinjeno u Mokošici.
– Drago mi je da se toliko ulaže, jer to Mokošica i zaslužuje – uzvratio mu je Pezo, na što mu je Vlahušić odgovorio:

– Ne mogu vam pomoći. Izgubili ste tri zadnja izbora. Građani biraju, svaki put sam bio uspješniji od vaših kandidata!

Vlahušić je rekao kako je cesta kroz povijesne vrtove dobila sva odobrenja, pa i od konzervatora, te da postoji javna potreba spajanja prometnica u Gružu.

– Ljetnikovci moraju izaći na more, s pješačkom zonom, a iza njih ide cesta. Ako želite poštivati GUP, morate rušiti kuće, kao na Ilijinoj glavici. Javni je interes da se GUP provede, a da se ljude obešteti – kazao je Vlahušić.

Esada Čustovića  zanima zašto nisu raspisani izbori za mjesnu samoupravu.

– Već je deveta sjednica, a izbori još nisu raspisani. Zakonom i Statutom izbore raspisuje je Gradsko vijeće, odnosno predsjednik Gradskog vijeća. Kad će biti pdržani? – pitao je Čustović Vlahušića. Zamjenika Raguža pitao je što je učinjeno u vezi problema s niskonaponskom mrežom u Novoj Čajkovici.

– Nakon sjednice ću nagovoriti predsjednika GV da točku stavi na dnevni red iduće sjednice – odgovorio mu je Vlahušić.

– Grad je sve učinio, čekao se kabel. Ovih dana je stigao, i očekujemo da Elektrojug odradi svoj dio – istaknuo je u svom odgovoru Raguž.

Lukšu Matušića zanima koje su ‘imovinsko pravne prepreke’ koje priječe rad dizala na Ilijinoj glavici, kao i koji su to imovinsko pravni problemi. Drugo pitanje vezano je za rasvjetu od Mosta dr. Franja Tuđmana prema Ilijinoj glavici.

– Je li ishođena potvrda glavnog projekta ili tek idemo na lokacijsku dozvolu? Budući da se tu svako malo događaju prometne nesreće, zanima me koja je situacija – pitao je Matušić.

– Na Ilijinoj glavici ostaje riješiti pristup jednoj zgradi i mislim da smo tu pri kraju. Tek nakon toga ćemo imati uporabnu dozvolu – istaknuo je Vlahušić. Dodao je kako na cesti Most – Ilijina glavica uvijek iskrsne neki problem.

– Mi s tim nemamo ništa, osim što to tražimo. Hrvatske ceste su tu nesposobne, stalno se neki propusti u projektiranju događaju. Uvijek neki novi problem – požalio se Vlahušić.

Stjepana Kordića zanima hoće li Grad biti vlasnik terminala u Luci Gruž. Također ga zanimaju konkretni podaci s akvarijem u Gružu, za koje je osnovano povjerenstvo.

– Potrebno je riješiti vlasničke odnose da bismo dobili terminal. taj proces vodi Lučka uprava. Postojeća zgrada kolodvora se ruši, a trebamo vidjeti kako će kolodvor izgledati. Ne zanima nas visok najam. Komunalni doprinos projekta će biti jako visok. Čekamo saznati ime koncesionara. Koncesija ne smije ugroziti poslovanje kolodvora. Ako se to dogodi, premjestit ćemo kolodvor na Batahovinu – odgovorio je Vlahušić.

Davora Mršu zanima kad će ostala naselja u Primorju dobiti vodu.

– Koliko je dosad mještana spojeno, a koliko podnijelo zahtjev? – pitao je Mrša Vlahušića, koji mu je odgovorio:

– Žele li ti ljudi imati vodu? Do kraja godine će voda do ostalih mjesta. Nećemo nikome naplatiti kaznu zbog nepriključivanja. Zavod za javno zdravstvo je kontrolirao vodu i ona je ispravna. U mom selu je dobiti vodu uvijek bila pučka fešta, a izgleda da je njima u Gornjim selima to sprovod!

Ivo Gjaja kazao je kako su dva zaposlenika Gradske uprave dobila otkaz jer su pravomoćno osuđeni, a cijela Hrvatska se pita kako smo za gradonačelnika izabrali pravomoćno osuđenu osobu. Pitao je Vlahušića hoće li dati ostavku.

– Članovi vladajuće većine, pogledajte se u ogledalo. Ako jeste, znate odgovore. Imate li obraza za govornicom pogledati sami sebe. Mirno spavam zbog presude i svega što sam napravio za Grad – odgovorio mu je Vlahušić.

I Mira Buconić ponovila je svoje već jednom postavljeno pitanje vezano za lift na Ilijinoj glavici, a u drugom pitanju spomenula skalinadu kod Doma zdravlja, gdje vlada mrak.

– Ne znam po kojim se mrakovima vi motate – odgovorio joj je zamjenik Raguž, te potvrdio kako je postavljeno 8, a bit će još 12 stupova u Orašcu.

Nakon polusatne stanke Maro Kristić nastavio je seriju vijećničkih pitanja. Spomenuo je žalbe stanovnika Grada kojima smeta velika buka u ugostiteljskim objektima. Zatražio je elaborat o buci i popis objekata kojima je dopušten rad u noćnim satima.

– Što ste poduzeli da sankcionirate kaubojsko ponašanje tvrtke Laguna trade na lapadskoj obali? – također je zanimalo Kristića. Vlahušić je najavio kako će uskoro donijeti novu odluku za novogodišnje blagdane u vezi šatora i bina.

– Najnakaradnija je bina na Stradunu. Skinimo je. Nema onda Nove godine na Stradunu. Dao sam nalog svim institucijama da upute dopis. Predviđene su i kućice i šator i bina i velika jelka. A možemo se vratiti i u 16. stoljeće, i nemamo problema, sve ćemo maknuti. Moramo se odlučiti što ćemo s povijesnom jezgrom i koga štitimo – odgovorio mu je Vlahušić.

Vlahušić je rekao da Grad nema ingerenciju nad područjem na Lapadskoj oboli.

– Pašalić nije dobio ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, a niti je platio komunalni doprinos. Njegova obaveza je da izgradi obalu od Ekonomskog fakulteta do Orsana. Ne pogodujemo Pašaliću, ali poštujemo odluku ministarstava – odgovorio je Kristiću Vlahušić.

Ljuba Nikolića zanimalo je koja je svrha festivala ‘Dubrovnik zimi’, a zanima ga i što po pitanju prostora u Svetom Ivanu Vlahušić misli poduzeti.

– Festival će biti još bolji nego lani. Kad smo kod dolazaka u Dubrovnik zimi, Croatia Airlines traži osam milijuna kuna za let Dubrovnik – Frankfurt – kazao je Vlahušić, dodavši kako ne želi suditi tko je u pravu između Dubrovačkih muzeja i Instituta za more.

– Zašto samo Croatia Airlines? Zašto samo s jednim prijevoznikom? Treba pronaći najboljeg dobavljača usluge – pitao je Nikolić.

Olga Muratti pitala je tko je, kad i zašto odobrio rekonstrukciju mula ispred Vile Katino, kao i što je sa zbrinjavanjem šuta u šipanjskom polju.

– Tko je dozvolio izlaz na javni put na mjestu gdje je bio zid? Kad će se to vratiti u prvobitno stanje, odnosno vratiti pižuli koji su tu bili?  – pitala je Muratti, koja je u drugom pitanju istaknula kako je devet tužbi Zaklade Blaga djela odbačeno.

– Koliko su iznosili troškovi Zaklade? Što ćete poduzeti da se rad Zaklade ozakoni? Nema upravnog vijeća, a sredstvima se nezakonito raspolaže. Već pet godina prostor Zaklade na Stradunu stoji prazan. Sad je svima jasno da su svi oni koji su se pozivali na pravo obnašanja funkcija znaju da zato nemaju ni moralno ni zakonsko utemeljenje. Nemamo pravo dopuštati neodgovorno ponašanje – kazala je Muratti.

Vlahušić nije znao odgovoriti na pitanja o Vili Katino, dok je o Zakladi Blaga djela izjavio:

– Situacija je neuobičajena. Zaklada ima upravitelja kojem je mandat istekao prije 4, a upravnom vijeću prije 3 godine. Imaju preko 20 milijuna kuna javnog novca. To je neodgovorno i sebično. Jer Zaklada je javna. Gradsko vijeće samostalno donosi odluku u Upravnom vijeću Zaklade!

Domagoja Carevića zanima što će se poduzeti po pitanju prometnog problema u Lozici, ali ga zanima i kakva je situacija s Revelinom.

– U siječnju ide 46 novih stupova javne rasvjete na kilometar i pol trase. Učestat ćemo linije u dogovoru s Libertasom, a u novom proračunu uložit ćemo u nogostup – odgovorio mu je zamjenik Raguž.

– DORH smatra da sam u Revelinu napravio štetu za Grad, sumnjaju da se moglo zaraditi više. Iako je sva procedura napravljena. Zato smo odlučili ponuditi Gradskom vijeću odluku. Ako ne želi, Revelin prestaje s radom u prosincu. Ja kao gradonačelnik ne mogu ništa poduzeti jer sam pod istragom – kazao je Vlahušić.

– Gradonačelniče, divota te slušat. Ajde barem jednom točno reci što sam ti napisao. Zar zaista misliš da je ovih 25 ljudi tukci. Ja za sebe priznajem: tukac sam jer sam ti predugo vjerovao. Zar misliš da sam bedak, da ću biti zlatna ribica i postavljat ti naručena pitanja. Zašto tajite presude za Zakladu Blaga djela? Kako vas nije sram? To su tipična kaznena djela, ali ti pregovaraš s nelegalnim upraviteljem o sastavu upravnog vijeća. Pet godina kriminala i bezakonja! – odgovorio mu je Pero Vićan.

Ivana Viđena zanima tko je autor uređenja šetnice oko Zgrade Atlantske plovidbe te tko je potpisao sječu vrijednih stabala na Stanici Lapad. Drugo pitanje ticalo se cestovne rute kroz povijesne gruške vrtove.

– To je po GUP-u bila mogućnost za istraživanje, a ne obveza. Može li se argumentirano odrediti javni interes uništavanja najuatentičnijeg dijela Gruža? Je li interes dovoljno velik u odnosu na ono što će se žrtvovati? Po nama, sve se čini da je riječ o podilaženju investitoru u Radeljević – kazao je Viđen.

Vlahušić mu je odgovorio da je za uklanjanje drveća zadužen Vrtlar. Što se tiče povijesnih vrtova, kazao je:

– Sjetite se da je u tim vrtovima bio rasadnik Vrtlara sa stotinama tona željeza, betona, cementa, najlona. Makli smo smeće, osvijetlili smo, uredili.

Za kraj, Pero Vićan pitao je što je s najmom drugih objekata, osim Revelina, koji su ‘dati kako su dati’.

– Lud jesam, ali blesav nisam, znam što govorim. Nemam pitanje za tebe jer ti ne želim pružiti priliku da me mažeš i lažeš kao ostale – kazao je Vlahušić.

– Ima li ste priliku reći istinu, šutili ste, i sad i vi i ja imamo pravomoćnu presudu. Ako imate što reći, recite – odgovorio mu je Vlahušić.

– Zvao si svog prijatelja Mladena Bajića, koji ti je rekao da daš izjavu u gajevoj, da ti se ništa neće dogoditi. Da si šutao, kao što sam ja šutao, nikad se proces ne bi otvorio – replicirao mu je Vićan.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist