Hrvatska

Vijeće HTZ-a smijenilo direktoricu Glavnog ureda Meri Matešić

Vijeće HTZ-a smijenilo direktoricu Glavnog ureda Meri Matešić

Vijeće Hrvatske turističke zajednice  smijenilo je danas direktoricu Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić umjesto koje će, do izbora novog direktora, HTZ-om upravljati ministar turizma Darko Lorencin, izvijestio je ministar Lorencin na konferenciji za novinare nakon zatvorene sjednice Turističkog vijeća HTZ-a.

Vijeće danas nije prihvatilo izvješće o radu koje je Matešić podnijela nakon svoje prve godine na čelu Glavnog ureda HTZ-a, uz obrazloženje da nisu provedene sve planirane aktivnosti u prošloj godini i zbog niza drugih razloga, piše Index, koji je po funkciji i predsjednik HTZ-a.

Dodao je da odluka o razriješenju Matešić njemu, kao ministru, nije bila u planu, kao što mu nisu u planu ni druge kadrovske promjene ni u Ministarstvu niti u Glavnom uredu HTZ-a, iako je sve kadrove praktički naslijedio s dolaskom na dužnost u ožujku prošle godine.

Novi direktor Glavnog ureda HTZ-a tražit će se natječajem koji će, kako je kazao, biti objavljen u što je moguće ranijem roku o čemu će javnost pravodobno izvijestiti.

Meri Matešić direktorica Glavnog ureda HTZ-a bila je od 1. studenog 2012. do danas, što je i najkraći mandat na toj poziciji, jer je prije nje 12 godina to radio Niko Bulić, a prije njega četiri godine Marijan Bulat.

Matešić je temeljem prijave na natječaj za direktoricu izabralo Turističko vijeće HTZ-a koje ju je u praktički istom sastavu danas i smijenilo, pri čemu je jedan član Vijeća, Frane Skoblar iz Zadra, bio protiv te je dao ostavku na mjesto člana.

U Glavnom uredu za sada sve ostaje po starom, nitko neće dobiti otkaz, posla ima i više nego što je ljudi i činit ćemo sve da se štite interesi države i hrvatskog turizma, zaključio je ministar Lorencin.

Smijenjena direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić potvrdila je novinarima da ju je Turističko vijeće HTZ-a smijenilo jer nije prihvatilo njeno izvješće o radu, ali po njenoj ocjeni to izvješće ne može biti valjan razlog za njenu smjenu.

Matešić je, kao i svi članovi Turističkog vijeća HTZ-a, sudjelovala na današnjoj sjednici Vijeća, ali je u nekoliko navrata iz dvorane izlazila, pa su je opet pozivali i priopćili za njenu smjenu, na što je izišla van iz dvorana i dala izjave novinarima.

Kazala je da je podnijela izvješće o radu koje pokazuje da su HTZ i svi njegovi djelatnici odradili ključne aktivnosti i ostvarili ključne ciljeve za prošlu godinu te stoga drži da je sve što se u povodu tog dogodilo određeni napad na njen stručni integritet i svih djelatnika HTZ-a u zemlji i inozemstvu.

Zamjerili su joj, kao i cijelom Glavnom uredu, da se nisu dovoljno brzo promijenili, da su birokratizirani, a njoj osobno da se okružila “lošim kadrovima”.

Za njeno izvješće su rekli da je moglo biti učinjeno više, prigovorili su joj i lošu komunikaciju, na što je ona kazala da je svakodnevno komunicirala i s ministrom i s Ministarstvom turizma i članovima Vijeća i svima drugim važnim za funkcioniranje HTZ-a.

Po njoj, problemi u vezi s njenom pozicijom krenuli su prije otprilike tri tjedna, o čemu je čula tek od novinara.

Napominjući da ne optužuje nikoga, Matešić ipak indikativnim smatra da se sve to poklopilo s prijedlogom nove sistematizacije Glavnog ureda.

Taj novi prijedlog bio je sadržan u zadnjem izvješću oko izrade strateškog marketing plana hrvatskog turizma, kojeg izrađuju konzultantske tvrtke THR i Horwath.

Taj prijedlog je odbila ne samo zato jer nije uopće bio naručen nego je predlagao da se HTZ pretvori u, kako je kazala, prodajnu agenciju za izlete, rent a car i smještaj, a da sve druge ključne aktivnosti promocije i ostale idu u outsourcing u korist konzultanata i marketinških agencija.

Matešić ističe da u tome nije željela sudjelovati niti biti dio takvog razvoja HTZ-a.

S obzirom da je, kako je sama rekla, trudna, poduzet će sve zakonske mogućnosti da zaštiti sebe, jer uostalom i ima ugovor na neodređeno vrijeme.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist