Kultura

VIDEO/FOTO Velebna Carmina Burana za početak glazbenog programa 68. Igara

VIDEO/FOTO Velebna Carmina Burana za početak glazbenog programa 68. Igara

Bogat ovoljetni glazbeni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara otvoren je izvedbom Carmine Burane u utorak navečer ispred crkve sv. Vlaha.

Izvedba je bila posvećena mo. Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara i svjetski uglednom dirigentu. Maestro Šutej, podsjetimo, prije petnaest je godina glazbeni program 53. Igara otvorio spektakularnom izvedbom Carmine Burane, djelom koje je postalo simbolom njegove neraskidive poveznice s Gradom.

Uz Zagrebačku filharmoniju kao najstariji i najugledniji hrvatski orkestar koji je uvijek jamstvo vrhunskog glazbenog doživljaja, a koja mo. Šuteja nosi u srcu kao voljenog i nikad prežaljenog šefa dirigenta, Carminu Buranu izveo je i Dubrovački simfonijski orkestar kao snažna potpora glazbenom programu Igara i kao orkestar koji je Craminu Buranu izveo 2002. pod dirigentskom palicom mo. Šuteja.

Zborske dionice izveo je ugledni Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a sve to pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera, Šutejeva učenika, koji je danas stalni dirigent Cantus Ansambla, zborovođa u Operi HNK u Zagrebu te asistent Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji.

Međunarodni tim solista koji je nastupio čine Owen Willets koji će još jednom ovo ljeto nastupiti pred festivalskom publikom i to kao Orlando u istoimenoj operi, zatim austrijska koloraturna sopranistica Nicola Proksch te bariton Nikola Mijailović koji se diči brojnim priznanjima diljem svijeta, nastupima u najuglednijim opernim kućama poput Boljšoja, La Scale ili Teatra Colon, u kojima nastupa uz operne velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura i drugi.

Velebna kantata Carmina Burana za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar njemačkog skladatelja Carla Orffa već je svojim prvim izvedbama osvojila publiku, a to se nije promijenilo ni do današnjih dana. Djelo donosi 24 uglazbljene pjesme iz srednjovjekovne zbirke pod istim imenom. Najpoznatija od njih, uvodna i ujedno završna O fortuna, često je izvođena i samostalno.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist