Kultura

VIDEO/FOTO Na generalnoj probi Igara letjele pomadore uz transparent ‘Mani nas se’

VIDEO/FOTO Na generalnoj probi Igara letjele pomadore uz transparent 'Mani nas se'

Jedan od onih pravih gradskih simbola ljeta svakako je generalna proba Dubrovačkih ljetnih igara, ove večeri 66. Po redu. Događaj je to koji, bez obzira na sve, uvijek privuče mnoštvo Dubrovčana koji s nestrpljenjem čekaju što im to Igre ove godine imaju za poručiti.

Ma poručili su večeras i građani Igrama, bez dlake na jeziku, kako to već tradicija nalaže, što im smeta, što su zaboravili ili pak što je na Igrama ‘viška’.

Ove godine, generalna proba bila je, u odnosu na proteklih nekoliko ljeta, nešto uzbudljivija, a nakon poprilično vremena, letjele su prema izvođačima i pomadore, zajedno s kojom oštrom opaskom na račun vodstva.

Tako je s tribina prvi povik bio ‘Alo, Slovenci’, dok je Slovenska filharmonija izvodila već godinama znane takte… Uz petnaest minuta kašnjenja i ‘Janezi, kasnite!’. Dirigent Malden Tarbuk ravnao je orkestrom koji na trenutke nije mogao suspregnuti smijeh zbog situacije na koju vjerojatno nisu navikli.

Ma nisu Dubrovčani zli, samo su detaljno secirali otvaranje! Nije bilo ni toliko puno deranja, nešto malo vike, ali oštre opaske padale su ‘svako toliko’. Možda su najgore prošli baletni solisti Slovenskog narodnog gledališča Maribor Anton Bogov, Jelena Lečić, te Catarina de Meneses, koji su uz ulomak baleta ‘Opasne veze’ prvi doživjeli let pomadora iz publike, no – nisu se dali. Sve je to, uostalom, dio generalne probe, znaju to i izvođači i vodstvo, pjevači, glazbenici… Domagoj Dorotić, izvodeći ‘Nessun dorma’ snašao se pred zvižducima publike te je na kraju izvukao možda i najveći aplauz, te ovacije publike oduševljene ‘Turandotom’. Malo gore je prošla mlada sopranistica Sara Žuvela, kojoj nije bilo lako pjevati uz publiku koja skandira ‘Ovo je dosadno!’

Neizostavni trenutak generalne svakako su tranparenti, te jedno, ali snažno ‘Pređo, vrati se!’. Ovoga puta, posveta na transparentu glasila je ‘Mani nas se’, a na drugom je također bio znakovit natpis ‘Rušiš godinama tradiciju dugu – Linđo (1965.), Orkestar (1924.)’. šaljući jasnu poruku Mani Gotovac, koja potpisuje scenarij ceremonije ovogodišnjeg otvaranja. Režija je pak pala u ruke ovoga puta televizijskom redatelju Ivanu Miladinovu, kostimografiju potpisuje Doris Kristić, scenograf je Dragutin Broz, a dizajnerica svjetla Ana Matičević.

Slovenskom filharmonijom ravnat će na Otvaranju također Mladen Tarbuk, a nastupit će i Dubrovački komorni zbor, Akademski pjevački zbor Pro musica iz Mostara, Zbor Libertas te ostali već navedeni izvođači, uz njih i neizostavna dubrovačka dječica.

Tim 3D grafičara iz studija Pixel design kreirao je kompleksne projekcije koje će prikazivati arhivski materijal svih 65 godina Dubrovačkih ljetnih igara. Kako to izgleda, vidjelo se već na generalnoj probi, što se publici nije svidjelo, a u trenutcima recitiranja primjerice Rade Šerbedžije, čiji je glas odzvanjao Gradom, čulo se na trenutke i ‘Đe su glumci?, ali i ponovo ‘Ovo je dosadno’, a tu i tamo je doletilo kakvo ‘Zaspali smo!’ Vrtio se na zidovima i stari Hamlet, ponovo uz zazivanje Pređa…

No, nije, publika je bila više ‘probuđena’ nego proteklih godina, a nakon potpunog muka uz Himnu slobodi i podizanje festivalske zastave, s tiribina je Festival nagrađen velikim pljeskom i ponovo omanjom količinom pomadora, čime je neslužbeno otvoreno 47 dana vladanja glumaca u Gradu.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist