Politika

VIDEO/FOTO Dubrovački HDZ proslavio 28. rođendan

VIDEO/FOTO Dubrovački HDZ proslavio 28. rođendan

Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Dubrovnik proslavio je u nedjelju ujutro 28. obljetnicu svog osnutka.

Proslava je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Boninovo te misom u Katedrali, a nastavila se kafiću Karaka prigodnim prisjećanjem utemeljitelja Iva Jelića i Spase Prkačin na dane osnutka dubrovačkog ogranka.

-Prije 28 godina skupina hrabrih ljudi s jednim ciljem, slobodne i neovisne domovine Hrvatske, okupili su se kako bi imali sredstvo – HDZ. U tim je vremenima ta ideja bila iznimno opasna. Okruženi brojnim skupinama, od policije pa nadalje, ipak se nisu bojali za svoje živote i živote svojih obitelji. Bili su spremni žrtvovati sve samo za jedno – rekao je u Karaci predsjednik GO HDZ Dubrovnik Mato Franković.

-Ne bismo bili ovdje da nije gospođe Spase i gospara Boža Brajkovića, koji mi je tada rekao ‘puna mi je kuhinja agenata koji traže da vas izbacim’. Da je tada rekao ‘ajte van’ otišao bih. Ali on je rekao: ‘Dajte da se upišem u HDZ!’. To je meni kazalo kakvo je raspoloženje i čemu se možemo nadati. Onda je došla gospođa Spase, da je agenti traže da nas potjera. A ona im je rekla kako smo gosti koji ne prave nered. Lijepa mi je uspomena na te dane, bilo je uzbudljivo – rekao je prisjećajući se 11. studenog 1989. godine prvi predsjednik Općinske organizacije HDZ Dubrovnik Ivo Jelić.

Potom je uslijedila tradicionalna fotografija na skalinima crkve Svetog Vlaha te tratamenat za članove i sipmatizere stranke u Gradskoj kavani.

-Uspjeh na prošlim lokalnim izborima slobodno možemo nazvati povijesnim. Ništa od tog nije uspjeh pojedinca, već tima koji je brojio tristo članova volontera. Hvala svima, cilj zacrtan na početku kampanje je ostvaren – izjavio je u Gradskoj kavani predsjednik dubrovačkog HDZ-a i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

-Pred nama je vrijeme odgovornosti, za ispunjenje svega što smo obećali. Preuzeli smo odgovornost za upravljanje gradom i u svim komunalnim društvima, suočili se s brojnim problemima, od kojih neki dosežu i velike razmjere korupcije. No to nam ne smije biti alibi, već poticaj za rješavanje problema – istaknuo je Franković.

-Svjesni smo odgovornosti. Vući ćemo poteze koji neće uvijek biti politički popularni. Na nama nije da se svidimo svima, već da uvedemo red i za četiri godine podnesemo račun za sve dobro i loše. Pred nama je vrijeme izazova s kojim smo se spremni suočiti – rekao je Franković, prisjetivši se u svom govoru i ‘sanjara’.

-Lijepo je biti sanjar, ali samo sanjati, a ne realizirati je isto kao da ništa niste napravili. Zato, umjesto da smo sanjali, mi smo realizirali. Vila Čingrija će se konačno vratiti u vlasništvo Grada Dubrovnika, a ugovor za kupnju bit će realiziran do kraja ove godine – kazao je Franković.

-Dobro ste započeli mandat, a uvjeren sam da ćete do kraja mandata pronaći prave odgovore te odgovorno odraditi mandat te kod naših birača osigurati novi. Uvjeren sam da ni u gradu ni u županiji nećemo izgubiti iduće izbore – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Kao Vlada se trudimo vratiti povjerenje u politiku i Vladu, odnosno uvjeriti građane da je glavni razlog našeg djelovanja u javnom životu mora biti vjera u moral u politici – kazala je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

-U 28 godina smo ostvarili sve ciljeve koje jedan narod može ostvariti: imati svoju državu, živjeti u njoj te ostvariti ostale međunarodne ciljeve, postati članicom UN, EU i NATO. Sve to dogodilo se za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana. Jasno da je u tih 28 godina bilo i posrnuća i moramo ih priznati, ali kad se podvuče crta, možemo reći da je HDZ najsnažnija politička obitelj u državi, koja je omogućila da hrvatski narod ostvari te svoje temeljne nacionalne ciljeve – istaknuo je izaslanik predsjednika HDZ-a, saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

 

 

Pročitajte još

Butković koči zonu posebnog prometnog režima, Franković ima spreman i plan ‘B’!

Andrea Falkoni Račić

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist