Zanimljivosti

VIDEO Ovako je izgledala misa za mlade u Male braće

VIDEO Ovako je izgledala misa za mlade u Male braće

Na misi za mlade, koja je prvi put na ovaj način slavljena u crkvi Male braće u Dubrovniku u četvrtak, 30. listopada, okupili su se dubrovački studenti i drugi mladi, a euharistijsko slavlje predvodio je don Marin Lučić, voditelj molitvene skupine Effata i pokretač projekta „Da se ljubav dogodi“ u Dubrovniku, koji se posljednje dvije godine odvijao u crkvi sv. Spasa i crkvi sv. Vlaha. Misu je animirao Biskupijski zbor mladih pod vodstvom Ivana Lučića koji je izvedbama pjesama novije duhovne glazbe pridonio mladenačkom ozračju u ovoj stoljetnoj crkvi koja svojom atmosferom potiče na sabranost i pobožnost.

Don Marin se prisjetio koliko je njemu u njegovim mladenačkim danima značila upravo crkva Male braće u kojoj se rodilo njegovo svećeničko zvanje, te se spomenuo i tadašnjeg omiljenog gimnazijskog vjeroučitelja pokojnog fra Damira Cvitića kojeg su mladi jako voljeli i rado dolazili na mise koje je on predslavio kao i na druženja koja je organizirao.
U propovijedi je potaknuo mlade da otvore svoja srca Bogu kako bi se u njima mogla dogoditi ljubav. Upozorio je i na zamke koje zavode, a protiv kojih se mogu boriti istinom o sebi, istinom o Bogu i istinom o ljubavi. Skrenuo im je pozornosti i na biblijsku misao da im Bog može dati puno više od onoga što očekuju i čemu se nadaju, da je Bog onaj koji ih može iznenaditi.
Posebno se zadržao na tumačenje ulomka iz šestog poglavlja Poslanice Efežanima o Božjoj bojnoj opremi koju kršćanin treba uzeti na sebe u duhovnoj borbi protiv neprijatelja, a tu opremu čine: istina, pravednost, spremnost za evanđelje, za mir, vjera, Božja riječ, molitva Duhu Svetomu.
„Budite spremni, uzmite svu opremu Božju, molite za ljubav i budite spremni da vam se ljubav dogodi,“ istaknuo je don Marin.
Mladi su prije molitve vjernika imali prigodu na papirićima napisati i svoje osobne molitve i zahvale, čemu su se oni zdušno odazvali, pa je dio njihovih molitava pročitan u molitvi vjernika.

Don Marin je predstavio mladima i mr. don Marinka Šljivića, svećenika Dubrovačke biskupije koji se ove godine vratio sa studija u Rimu, i koji će ubuduće predvoditi misna slavlja za mlade četvrtkom, a koji se tijekom studija bavio problematikom zaljubljivanja, pripreme i ulaska u brak, suživotom u obitelji i sl. Pozdravljajući mlade don Marinko je podijelio s njima svoju oduševljenost ovim njihovim okupljanjem i nadu da će ih svaki put biti sve više i više.
Andrea Džakula predstavila je kratko mladima projekte koji se ove akademske godine odvijaju u Dubrovniku za mlade, poput mjesečnih formacija na kojima se mladi okupljaju svakog utorka, biblijskih radionica i programa Effata srijedom, te ih potaknula da se pridruže Planinarskom križnom putu koji će se sljedećeg vikenda održati u Konavlima. Prijaviti se mogu putem interneta.

Mise za mlade nastavit će se održavati svakog četvrtka u 19 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku, zahvaljujući i otvorenosti za ova događanja gvardijana samostana fra Veselka Grubišića.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist