Crna kronika

VIDEO/ NOVA PRIJEVARA Zaključaju vam mobitel pa traže otkupninu!

VIDEO/ NOVA PRIJEVARA Zaključaju vam mobitel pa traže otkupninu!

Policija je upozorila građane da se educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera jer u posljednje vrijeme primaju sve veći broj prijava građana kojima su tzv. malveri zaključali pristup mobilnim telefonima, a za ponovni se pristup traži ‘otkupnina’.

-U posljednje vrijeme policija zaprima sve veći broj prijava građana kojima je ‘malver’ (zlonamjerni softver) zaključao pristup na mobilnim telefonima. Kako bi se ponovno otključao pristup mobilnom telefonu, od vlasnika telefona traži se otkupnina kako bi im počinitelji dopustili ponovni pristup. Iz navedenog razloga još jednom pozivamo građane na oprez te da se što više educiraju o zaštiti od zlonamjernih softvera kako bi maksimalno zaštitili svoje podatke i u potpunosti onemogućili bilo kakvu zloporabu podataka putem mobilnih telefona – izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Korisnicima preporučuju da na mobitele instaliraju samo aplikacije sa službenih trgovina te da za mobilno bankarstvo ne koriste uređaje na kojima su modificirane sigurnosne postavke, odnosno ‘rootane’ uređaje, jer se tako mnogo lakše zaobilaze sigurnosne kontrole. Isto vrijedi za korištenje nezaštićenih javnih wi-fi mreža.

Opširnije o zaštiti od ‘malvera’ možete pročitati ovdje, a u nastavku pogledajte promotivni video.

 

Pročitajte još

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist

TUŽNA VIJEST Preminula je cijenjena arhitektica Olivera Bravačić

Dulist

Napustio nas je Ivo Jelić, jedan od osnivača dubrovačkog HDZ-a

Dulist