DuList INVaše vijesti

VIDEO / HPD SNIJEŽNICA Ljeto i vrućina nisu im smetale za mnogobrojne aktivnosti!

VIDEO / HPD SNIJEŽNICA Ljeto i vrućina nisu im smetale za mnogobrojne aktivnosti!

Ljeto i vrućine su za nama, a planinari HPD Sniježnice su usprkos ovoljetnim vrućinama i poslovima bili dosta aktivni na raznim poljima.

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

Uspeti su neki od vrhova poput Mala Mojstrovke (2332 m) i Prisojnika (2547 m) na Julijskim Alpama u Sloveniji, zatim Moračke planine u susjednoj Crnoj Gori, dok je naš visokogorac Laky uspeo i najviši vrh Europe, ledeni Elbrus (5642 m) u dalekoj Rusiji. Dosta težak uspon na Prisojnik našim visokogorcima „začinilo“ je i opasno topljenje leda i snijega pod vrhom pa je naše planinare za svaki slučaj spustio helikopter. Zanimljivo iskustvo u svakom slučaju, uz čari prirode upoznate i snagu motora i turbulencija.

Kao i prethodnih godina, Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica sudjelovalo je i na ljetnom skupu planinara na Štirovači, šumovitoj udolini na sjevernom Velebitu. Dani su iskorišteni za obilazak poznate Premužićeve staze (remek djelo ambijentalne gradnje) i uspone po okolnim vrhovima, dok su prohladne noći bile rezervirane za pancetu i logorske vatre u kampu. Usput se posjetila i Velebitska pivovara kao i medvjedi u Kutarevu. Neki su potegli i do morske strane Velebita i obišli jednu od najljepših hrvatskih uvala, uvalu Zavratnicu (uvalu posebne zaštite).

Odrađeni su razni projekti poput markiranja zaboravljenih staza po Konavlima, na Danima udruga prezentiran je rad i oprema društva. Sudjelovalo se u u dobrovoljnom darivanju krvi u suradnji sa Crvenim križom, kao i u uspješnom ekološkom projektu ‘Ommmbla’ u suradnji sa udrugom ‘Čovjek na Zemlji’. U sklopu projekta, bez obzira na visoke temperature, uspeo se Golubov kamen, vozile bicikle uz našu Omblu i kajakiralo od izvora do Lazareta. Snimljen je i promotivni video koji nas podsjeća na ljepote koje imamo oko sebe i koje moramo sačuvati.

Naš Mario Crnčević je također u suradnji sa Crvenim križem ovo ljeto skupljao i pomoć za nastradale u dalekom Nepalu koja bi ovih dana trebala biti i dostavljena na prave adrese.

Speleološki odsjek Sniježnice je početkom ljeta nažalost bezuspješno tražio i jednu od zaboravljenih skrivenih župskih špilja. Tijekom ljeta u suradnji sa penjačima pokrenuti su i projekti za penjalište na Brgatu, dok su u praznim željezničkim tunelima odrađene vježbe i postavljanje spitova. Malo brži, to jest trkači – dio planinara, sudjelovao je i na mnogim ljetnim off road utrkama diljem Hrvatske i ostvario zapažene rezultate od Konavala pa do Risnjaka. Tijekom ljeta organizirano je i nekoliko predavanja i izvještaja sa raznih uspona i izleta. Usponi, akcije i raznorazni projekti usprkos eventualnim kišama se nastavljaju i tijekom jeseni!

Julijske Alpe, Prisojnik, helihopter

Julijske Alpe, Mala Mojstrovka

Ommmbla & HPD Sniježnica

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist