Aktualno

VIDEO/FOTO Zidine u mraku za planet Zemlju

VIDEO/FOTO Zidine u mraku za planet Zemlju

Dubrovnik se i ove godine uključio u globalnu akciju ‘Sat za planet Zemlju’ gašenjem tzv. akcentne rasvjete pa su tako na sat vremena zamračena sjeverna i zapadna strana zidina na potezu od tvrđave Revelin do tvrđave Bokar, kao i pročelje Gradske vijećnice i Kneževog dvora.

Ovu globalnu inicijativu pokrenuo je Svjetski fond za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

‘Sat za planet Zemlju’ započeo je 2007. godine u Sydneyu kao simboličan događaj gašenja svjetla, danas se obilježava u više od 180 država svijeta, a Hrvatska se pridružila 2009. godine.

Broj gradova sudionika raste svake godine. Tako je 2017. godine u akciji sudjelovalo 187 zemalja svijeta, više od 7000 gradova, a 3000 znamenitosti je na jedan sat utonulo u mrak.

Ove godine najmanje 82 hrvatska grada sudjelovala su u ovoj najvećoj volonterskoj inicijativi na svijetu. Osim naših zidina, u mraku se našla i Dioklecijanova palača u Splitu, Arena u Puli, zagrebačka katedrala, Medvedgrad i Zrinjevac u Zagrebu, Trsatska gradina i Korzo u Rijeci, zadarska Foša, osječka Tvrđa…

U svijetu su se zamračili opera u Sydneyu, Kremlj i Crveni trg u Moskvi, Crkva rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelov toranj, Akropola u Ateni, Coloseum u Rimu, Brandenburška vrata u Berlinu, londonski Big Ben, Empire State Building u New Yorku, slapovi Nijagare…

WWF kroz ovogodišnji ‘Sat za planet Zemlju’ (Earth Hour) želi istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu ‘Connect2Earth’ WWF dodaje ‘Connect2Rivers’ i cijelu inicijativu usmjerava na zaštitu slatkovodnih ekosustava i važnih rijeka.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist