DuList IN

VIDEO / FOTO HPD Sniježnica u proljetnom tonu

VIDEO / FOTO HPD Sniježnica u proljetnom tonu

Zanimljivi vikendi sa puno događanja su iza nas, proljeće je i svi smo aktivni. Dok su planinari i speleolozi opušteno uživali u okolnim planinama i jamama, dotad su naši vrijedni trkači sudjelovali a neki i osvajali medalje na popularnom Jesenice trekingu.

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr

To je inače sportsko zabavno rekreacijska fešta u malom selu Jesenice u okolici Dugog Rata. Malo avanture, malo druženja, a sve to povezano utrkom po okolnom kamenjaru. Trči se u više kategorija. Sudjelovalo je oko 400 trkača, rekreativaca i planinara. Uz potporu Branke, Marine i Saše, naša Nikolina Đivanović je pobijedila u svim kategorijama pa je zasluženo osvojila Gungu – medalju časti. Naravno staza nije bila laka, trebala je pretrčati oko 30 km kamenjara. Vrijeme je bilo savršeno, društvo pravo trekersko, nakon utrke uživalo se i u specijalitetima tog kraja. Pogled je posebna priča. Iz konobe u kojoj se odvija završni dio i dodjela medalja puca pogled na skoro pola Dalmacije, more, otoke… Cijeli taj kraj živi za ovakve događaje i u tome je zapravo najveća vrijednost ovih trekking utrka.

Speleolozi HPD Sniježnice i njihovi „tečajci“su nakon priprema na penjalištu u Mihanićima prošli vikend krenuli nešto sjevernije. Odredište su bile Lisačke Rudine i jame Golubinjka i Dinamitna Nata. Čak se i prespavalo u šatorima uz jame i ponekog domaćeg konja. Ali o tom potom, to zaslužuje posebnu priču.
Visokogorci HPD Sniježnice zaputili su se prema planinskom lancu Prokletija na granici Crne Gore i Albanije u još uvijek carstvo leda, snijega i lavina. Prokletije su kao Alpe, prelijepe ali ponekad i okrutne.
Planinari i izletnici HPD Sniježnice su pred Uskrs uspeli i Vrmac (vrh Sv Ilija) iznad Bokokotorskog zaljeva. Uz stručno vodstvo iskusnog planinara Ivana Perčina uživalo se u predivnim panoramama na zaljev i pričama o skrivenim selima i crkvicama tog kraja. Hvala Ivanu i njegovim vjevericama na trudu.
U sklopu priprema za neke od projekata planinari HPD Sniježnice su uspeli i najviši vrh Dubrovačkog primorja, vrh Neprobić iznad Majkova. Uz pogled na Slansku valu, sa vrha se otvara vidik i na najljepši dubrovački arhipelag tj na Elafite. U ugodnoj atmosferi pod oblačnim nebom razmišljalo se i mogućim akcijama vezanim za primorsku stranu dubrovačkog kraja.
„Akcijama“ tu nije kraj… u utorak 14.04. u 19.30 na Batali, u prostorima udruge Drito HPD Sniježnica u suradnji sa Klubom za mlade Grada Dubrovnika organizira jedno lagano predavanje o ekologiji i projektu Natura 2000. Predavač će biti mag. ing. maricult. Maroje Burić, dugogodišnji planinar HPD Sniježnice a ujedno kao i svi mi zaštitnik prirode. Svakako ekologije nikad dosta i ‘nema nas đe ne dođemo’!

 

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist