Zanimljivosti

VELIKIH ČETRDESET Sretan rođendan našim vodičima!

VELIKIH ČETRDESET Sretan rođendan našim vodičima!

Svečana skupština Društva dubrovačkih vodiča održat će se na Sveučilištu u Dubrovniku 21. vljače u 11 sati, a ovomo lijepom prigodom naši vodiči obilježit će čak 40 godina od trenutka svog osnivanja.

Tad se, naime, osnovalo samo društvo, no organizirane ture vođenja gostiju po Gradu i okolici zapravo su započele prije 80 godina.

Čestitamo našim vodičima a u nastavku čime će nas to vodiči tratati povodom rođendana, zanimljiv i pomno osmišljen višednevni program.

Srijeda, 21. veljače
11 sati – Svečana skupština na Sveučilištu u Dubrovniku, na Kampusu. Sudjeluju Muška klapa FA Linđo i pijanisti Marija Grazio i Aljoša Lečić
18 sati – hotel Kompas: projekcija filma redateljice Antje Christ: ‘Dubrovnik, Venecija, Barcelona – odredišta iz snova u opasnosti’ uz panel diskusiju koju će voditi Ana Žuvela

Četvrtak, 22. veljače
18 sati u dvorani u MSHS-u – predavanje ‘Povijesni identitet Dubrovnika’ predavača Ivice Prlendera

Petak, 23. veljače
18 sati – dvorana Ivana Pavla II – predavanje ‘Židovi Dubrovačke Republike’ predavačice Vesne Miović

Subota, 24. veljače
10 sati – razgledanje Grada za građane
10 i 15 sati – razgledanje Grada po lokacijama Game of Thrones za građane

O Društvu turističkih vodiča Dubrovnik s njihove službene stranice 
Do 1978. godine turistički vodiči su bili jedna od sekcija Turističkog društva Dubrovnik. Uz velike napore, prema tada važećem Zakonu o udruženjima građana, Društvo turističkih vodiča ”Dubrovnik” osnovano je 15.09.1978. godine i pod tim imenom registrirano 01.12.1978. (tada je brojilo 72 člana). Vrlo brzo DTVD je postalo značajan sudionik dubrovačke turističke ponude i otada uspješno djeluje. Ponosni smo što je za vrijeme rata Društvo sačuvalo svoju dokumentaciju. To je naročito vrijedilo nekim članovima čije su iskaznice izgorjele s njihovim kućama i omogućilo im je da dokažu kako imaju položen stručni ispit i tako kasnije nastave s radom. Od 1. ožujka 2015. Društvo djeluje na adresi Sv. Križa broj 3 (zgrada TUP-a u Gružu). Trenutno Društvo broji 359 članova, od kojih je većina aktivna. Članstvo Društva je izrazito heterogeno jer obuhvaća sljedeće skupine:

– vodiče kojima je vođenje osnovna djelatnost:

1. stalno ili sezonski zaposleni u putničkim agencijama
2. vlasnici obrta – cjelogodišnjeg ili sezonskog
3. vlasnici tvrtke
4. upisani u RPO kao slobodno zanimanje

– vodiče koji su zaposleni u drugim djelatnostima, a vođenje im je dopunska djelatnost

– vodiče umirovljenike

– vodiče studente

Dok udruge vodiča u drugim gradovima posreduju u raspodjeli vođenja svojim članovima, u Dubrovniku agencije naručitelji sami biraju i angažiraju pojedine vodiče. Kako bi se članovima koji to žele, omogućila naplata njihovih usluga putem centraliziranog knjigovodstva, DTVD u svom vlasništvu ima tvrtku Vodiči d.o.o. s jednim djelatnikom koji obnaša sve administrativne poslove za Društvo i agenciju.

Pročitajte još

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

Dulist