Aktualno

VELIKI INVESTICIJSKI CIKLUS Hotelske obnove ‘drmaju’ Župu

Kupari

Župa dubrovačka cvjeta, moglo bi se reći, a najviše je to osjetno u turističko-ugostiteljskom sektoru, odnosno u razvoju i obnovi hotela. Stoga smo o svim velikim hotelskim projektima razgovarali s načelnikom općine Župa dubrovačka, Silviom Nardellijem.

– Najznačajnije u ovoj godini za Župu dubrovačku zasigurno je dugoočekivana izgradnja hotela Orlando, koji je skoro i gotov, barem što se tiče grubih građevinskih radova. Radovi na Orlandu idu jako dobro, očekujemo da će završetak izgradnje oba hotela biti do kraja tekuće godine. Za Orlando, kao i za Hotel Mlini očekujemo da će biti spremni za slijedeću turističku sezonu. Stvari štimaju i nema razloga da u to sumnjamo. Vjerojatno će biti dovršeni za Uskrs slijedeće godine – počinje načelnik. Naravno, to nisu sve župske hotelske gradnje.

– Paralelno s izgradnjom ova dva hotela, odvijalo se i ulaganje u Hotel Astareu. Naime, Hotel Astarea dobio je vanjski bazen, jedan plažni objekt, te se radila rekonstrukcija bungalowa ispod hotela, čime smo dobili nove smještajne jedinice uz obnovu postojećih – kaže Nardelli.
Vrlo značajno je što će se, osim Hotela Orlando, u turističkom naselju Srebreno rekonstruirati svi objekti koji su u njihovom vlasništvu poput Galeba, Lovorke…

– Samo jedan od tih objekata nažalost neće moći biti obnovljen, a to je Jadranka, gdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Tu će doći do nekog ulaganja, no nažalost ne u ovoj fazi, već nešto kasnije – kaže Nardelli.
Odmaralište ‘Srbija’
Ono za što se priprema projektna dokumentacija jest bivše odmaralište na području Srebreno, a radi se o tzv. odmaralištu Srbija, koje je dobilo novog vlasnika. Kreće ishođenje potrebnih dozvola te bi se tijekom ove godine moglo krenuti s rušenjem, odnosno, početkom radova ovog objekta na toj lokaciji, ističe načelnik.

Do kraja tekuće godine očekuje se i privatizacija hotelskog naselja Plat, koje je još u većinskom državnom vlasništvu.
– Vlada se odlučila na to da se ovaj posao napravi po završetku turističke sezone, da se ne ometa sezona. Do Nove godine dobit ćemo i vlasnika turističkog naselja Plat. Samo jedan dio ovog kompleksa, oko 550 kreveta, je danas u funkciji, tako da, doduše ne baš za slijedeću, ali zacijelo u idućih nekoliko godina, možemo očekivati obnovu i tog turističkog kompleksa – kaže načelnik.

A što je s najvećim projektom?
Što se tiče Kupara, stvari se pomalo slažu, međutim još uvijek, nažalost, nije pripremljen kompletan materijal kako bi Vlada bila u mogućnosti raspisati međunarodni natječaj za ostvarenje prava gradnje na međunarodnom zemljištu, ističe načelnik.
– Sjetimo se da je donesen novi katastar za to područje, da su u najvećoj mjeri riješeni imovinsko-pravni odnosi. Radi se o Kuparima 1 ili ukupno 13 hektara, koje je u vlasništvu Republike Hrvatske. Ono što nas čini posebno zadovoljnima jest da je infrastruktura u novoj katastarskoj knjizi upisana kao vlasništvo općine Župa dubrovačka, tako da imamo nadležnost nad infrastrukturom, te ćemo biti aktivni sudionik svih događanja u Kuparima, odnosno – neće se moći dogoditi da investitor nešto napravi mimo nas – naglašava Nardelli.

– Pomalo se rješavaju sva pitanja vezana za Kupare te očekujemo da će se to riješiti kroz ovu godinu. Vlada je to najavljivala i nešto ranije, no realno to još sve skupa nije pripremljeno. Držim da je bolje da se pripremi kompletna dokumentacija, riješe svi problemi vezani za konzervatorstvo, urbanizam i vlasništva, kako u budućnosti potencijalni investitor ne bi imao nekih problema, odnosno da točno zna što može, a što ne te da se sukladno tomu daju ponude – kaže načelnik.

– Možda nije najbolje za reći, no držim da je situaciju nakon ovoliko godina bolje sagledati cjelovito. Moram istaknuti kako je i Općini i Župi općenito veće zadovoljstvo što se radi Srebreno, jer je to značajniji kraj. Kazao bih i kako su Župljani puno osjetljiviji i emocionalno vezani za Srebreno ili pak Mline, te drže svojim ove krajeve, kao same centre Župe dubrovačke, dok su Kupari ipak malo izdvojen – zaključuje Nardelli.

Grand pod palicom konzervatora
S obzirom da je Hotel Grand konzervatorski zaštićen, njegova obnova razlikovat će se od obnove ostalih objekata. Hotel će biti u zakupu, te će se morati vratiti u prvobitni izgled sukladno konzervatorskim smjernicama. Hotel Grand je davnih godina imao dio koji je kasnije uklonjen, a prema zahtjevu konzervatora, čak će se i taj dio morati vratiti u prvobitno stanje, ponovo izgraditi. Tako će hotel Grand dobiti još jedan aneks, kojeg je izvorno imao. On je središte Kupara i njegovi gabariti se ne smiju mijenjati, a zbog njegove starosti mora se obnoviti isključivo sukladno konzervatorskim smjernicama i Ministarstvu kulture. To je prvi hotel kojeg su gradili Česi na ovoj području. Dakle, ostaje takav kakav jest, pa čak i ‘stariji’.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist