Kultura

VELIKA ONLINE ARHIVA Imate uspomenu iz Prvog svjetskog rata? Digitalizirajte je!

VELIKA ONLINE ARHIVA Imate uspomenu iz Prvog svjetskog rata? Digitalizirajte je!

Ministarstvo kulture RH i Europeana, europska digitalna platforma za kulturnu baštinu, zajedno su organizirali Dane prikupljanja uspomena prvi put u Hrvatskoj kako bi sakupili i digitalizirali obiteljske priče iz Hrvatske iz razdoblja od 1914. do 1918. godine radi obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Svoju priliku za digitaliziranje uspomena tako će dobiti Dubrovčani i Korčulani na Danima prikupljanja 19. i 20. prosinca u Državnom arhivu u Dubrovniku i Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo na Korčuli.

Tijekom Dana prikupljanja uspomena, hrvatski građani posjetili su Hrvatski državni arhiv u Zagrebu, Državni arhiv u Osijeku i Gradsku knjižnicu i čitaonicu ‘Fran Galović’ u Koprivnici kako bi sa svim zainteresiranima online podijelili više od 120 obiteljskih priča i uspomena.

Ukrasne posude od topovskih čahura ukrašene graviranjem i punktiranjem te emotivno oproštajno pismo vojnika s ratišta kod Goražda u Bosni i Hercegovini samo su neki od predmeta digitalizirani na Danima prikupljanja uspomena u Zagrebu, Osijeku i Koprivnici tijekom listopada za projekt Europeana 1914-1918.

I brojni drugi predmeti, razglednice, fotografije i dokumenti također su sada dostupni na online arhivu Europeana1914-1918 svim stručnjacima i građani zainteresiranim za hrvatsku povijest diljem svijeta te sačuvani za buduće generacije.

Europeana 1914-1918 je najvažniji online izvor originalnih materijala iz Prvog svjetskog rata. Predstavlja sve države i pojedince, bez obzira na kojoj sukobljenoj strani su bili, radi cjelovitog sagledavanja i zajedničkog razumijevanja tog važnog povijesnog razdoblja, a brojne uspomene dostupne su svima i sačuvane za buduće generacije. Svaka osobna priča, koja možda nikada nije bila ispričana izvan obitelji, podjednako je značajna za proučavanje događaja s ratnih bojišnica i iz svakodnevice.

Zbog povijesnih i društvenih okolnosti u desetljećima nakon Prvog svjetskog rata, uspomene i priče brojnih vojnika iz Hrvatske ostale su neispričane ili zaboravljene, a Europeanin projekt upravo to može promijeniti. Online arhiv stoga je sada bogatiji za, primjerice, osobno svjedočanstvo vojnika Ivana Fursta iz njegovog ratnog dnevnika ukrašenog osušenim runolistom sa zabilješkama s bojišta s kraljevinama Srbijom i Italijom.

Oni koji ne mogu doći na Dane prikupljanja uspomena više informacija o tome kako sami mogu fotografirati, skenirati i staviti materijale na Europeanu, mogu pronaći na internetskim stranicama Europeana1914-1918.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist