Aktualno

Vekarić kandidat za redovnog člana HAZU-a

Nenad Vekaric

Nenad Vekarić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, kandidat je za redovnog člana Razreda za društvene znanosti HAZU-a.

 Izborna skupština HAZU-a sutra 10. svibnja birat će nove članove Akademije između kandidata koje je jednoglasno prihvatilo Predsjedništvo nakon rasprave o kandidatima razreda za nove redovite članove, članove suradnike i ponovni izbor članova suradnika te o kandidatima za dopisne članove Hrvatske akademije. Predsjedništvo HAZU-a pred Skupštinu će iznijeti 20 kandidata za redovite članove, 10 kandidata za članove suradnike, 8 kandidata za dopisne članove i 7 kandidata za reizbor suradnika.

Nenad Vekarić, inače i dubrovački gradski vijećnik, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1980. Magistrirao je 1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru obranivši rad pod naslovom “Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću”. Na istom je fakultetu doktorirao 1991. s temom "Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)”. Od 1984. radi u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a od 1987. je njegov upravitelj. Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za 1989. godinu i to za knjigu „Pelješka naselja u 14. stoljeću“, nagrade Županije Dubrovačko-Neretvanske za 1997. godinu za knjige „Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova“, nagrade Slobodne Dalmacije za znanstvene knjigu godine 2004. zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu „Povijesna demografija u Hrvatskoj“ i nagrade HAZU za humanističke znanosti 2006. godine zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu „Dubrovačka vlastela između roda i države.
 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist