Politika

Veći pljesak dobio Andrić

Veći pljesak dobio Andrić

Kandidati za predsjednika dubrovačko – neretvanskog HDZ-a Teo Andrić i Branko Bačić govorima su predstavili svoje programe delegatima na Izbornoj skupštini u Dubrovačkim vrtovima sunca.

 
Treba istaći kako je dojam da je puno veći pljesak nakon govora dobio Teo Andrić, čiji je govor u manje o 10 minuta državničkom manirom i jasnim porukama članstvu jezgrovito predstavio svoje ciljeve. S druge strane, Branko Bačić je u govoru koji je trajao više od 20 minuta podsjetio na dosadašnje rezultate i svoj rad i zasluge. Puno veći pljesak dobio je Teo Andrić, čiji su govor pozdravili i delegati koji su prilikom glasovanja za Izborno povjerenstvo podržali prijedlog Frana Matušića, o čemu smo pisali u prethodnom izvještaju iz Orašca. S druge strane, nakon Bačićeva govora pljesak nije dobio od delegata koji su podržali prijedlog Antuna Kisića za članove Izbornog povjerenstva. Kako je na tom prvom glasovanju veliki dio delegata zadražao pravo da ne podrži niti jedan prijedlog, čini se kako će rezultati ovih izbora biti vrlo tijesni-
 
Donosimo dijelove govora Andrića i Bačića:
 
Teo Andrić: Ne podržavam dosadašnju politiku
 
– Osnovni motiv moje kandidature je što smatram da stranci trebaju promjene. HDZ je skrenuo s puta koji je zacrtao pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman. Sjećam se nekadašnji Općih sabora HDZ-a kada je predsjednik dva dana pozorno slušao riječi svih nas i zapisivao što baza ima reći. Najbolje mi na terenu znamo koji su problemi u našoj sredini, a stranka je imala sluha za to. Danas nas nitko ništa ne pita, a na Saboru govori par ministara dok je naša uloga da im plješćemo –  kazao je uvodno Teo Andrić.
Ističe da se o svemu pa i o izbornim listama odlučuje u Zagrebu, uz pomoć jednog ili dvoje članova iz baze.
– U izvještaju dosadašnjeg predsjednika smo čuli o sjajnim rezultatima stranke, ali nitko ne govori da smo na parlamentarnim izborima postigli najlošiji rezultat u povijesti i sa 8, spali na 4 zastupnika u našoj izbornoj jedinici. Mislim da Branko Bačić, kao jedan od glavnih čimbenika te kampanje, snosi odgovornost za te rezultate. Pa mi smo preko portala doznali da idemo u koaliciju s Kerumum. Ne slažem se ni kadrovskom politikom jer smo mi „mali“ članovi dobri samo kad treba pljeskati, lijepiti plakate… Razgovarao sam posljednjih dana s velikim brojem članova i očito je veliko nezadovoljstvo u bazi. Mislim da nam Bačić, kao jedna od glavnih poluga sadašnjeg vodstva ne može donijeti promjene. On i dalje podržava takvu politiku stranke i aktualnu predsjednicu, a ja vam otvoreno kažem – ja je ne podržavam – istaknuo je Andrić
Obratio se i članovima Mladeži HDZ-a pozvavši ih da pomognu nužne promjene. Izrazio je mišljenje kako se i njima manipulira, pogotovo u kampanji, a ne otvara im se mogućnost i šansa u stranačkom radu, kakvu zaslužuju
–  Zalagat ću se da ova heterogena županija postane jedinstvena snaga u borbi protiv zapostavljanja juga. Ako mi pružite povjerenje, o izbornim listama će se odlučivati isključivo u Županijskom odboru, a ne u središnjici, inače ja neću biti predsjednik – poručio je Teo Andrić u svom govoru.
Zaključno je kazao kako nakon ove Izborne skupštine ne smije biti podjela na pobjednike i poražene dodavši kako trebaju biti velika obitelj koja će pružiti ruku jedni drugima i nastaviti zajednički raditi.
 
Branko Bačić: Uhvatimo se jednog štapa
 
_ Dugi niz godina surađujemo na razini Županijskog odbora, ali i na brojnim projektima u općinama i gradovima. Stoga bez da i jednu riječ o sebi kažem danas, vjerujem da me poznajte jer smo radili zajednički na projektima. Stoga mislim da ovaj moj istup neće promijeniti vašu odluku – kazao je uvodno u svom obraćanju delegatima Branko Bačić.
Objasnio je kako je nakon odustajanja Frana Matušića od kandidature, u razgovoru sa županom, stranačkim vodstvom općina i gradova odlučio se kandidirati za predsjdnika Županijskog odbora HDZ-a.
 
– Sjećam se zajedničkog rada iz 2009. godine kada smo sastavili listu od 90-ak projekata diljem Županije, vrijednih 8 milijardi kuna i koje smo većim dijelom proveli i za njih osigurali proračunska sredstva. Smatram da je politički rad Županijskog odbora prvenstveno odlučivati o bitnim političkim pitanjima na našem području, a mi imamo većinu u Županijskoj skupštini i svog župana. Ako se po tome mjeri uspjeh našeg rada, onda smo mi nakon 12 godina vratili vlast našoj stranci. Kad Teo Andrić kaže da treba napraviti korijenite promjene, slažem se s njima da su važne i nužne, kao glavni tajnik sam inicijator izmjene Statuta koji će dati veću ulogu Mladeži HDZ-a u središnjim stranačkim tijelima. Stoga, ako dobijem Vaše povjerenje danas, sigurno ću promijeniti rad Županijskog odbora. Također se zalažem da se u sljedećem izbornom ciklusu princip „jedan član – jedan glas“ primjeni, ne samo pri izboru predsjednika stranke, već i za predsjednika u općinama, gradovima i županijama – kazao je Bačić.
 
Na kraju je naglasio da nije dobro da Županijski odbor ide jednim putem, a Gradski odbor Dubrovnika drugim, zbog čega tvrdi kako će raditi da se taj jaz vrlo brzo nadiđe.
– Pred nama su lokalni izbori 2013. koji su veliki ispit za HDZ. Stoga, uhvatimo se jednog štapa, pobijedimo zajedno na lokalnim izborima i pripremimo se za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima – zaključio je Bačić.
 
U Orašcu slijedi tajno glasovanje 274 delegata HDZ-a koji će u poslijepodnevnim satima odlučiti tko će voditi Županijsku organizaciju u narednom četverogodišnjem razdoblju. Biraju se i članovi Izvršnog odbora i Nadzornog odbora ŽO HDZ-a te izaslanici na Opći sabor HDZ-a na kojem će se 20. svibnja birati nacionalno vodstvo ove stranke
 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist