Kultura

VEČERAS Pijanistička legenda nakon više od 30 godina u Dvoru

VEČERAS Pijanistička legenda nakon više od 30 godina u Dvoru

U sklopu glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara ugledni francuski pijanist Philippe Entremont održat će klavirski recital večeras u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

Maestrov koncertni povratak na Igre uslijedit će nakon 31 godinu jer je posljednji put, upravo u Kneževu dvoru, nastupio davne 1975. godine. Na programu su Partita br. 1 u B-duru Johanna Sebastiana Bacha, Sonata br. 30 u E-duru Ludwiga van Beethovena, Nokturno br. 8 u Des-duru i Scherzo br. 2 Frédérica Chopina te Images Claudea Debussyja i Sonatina u fis-molu Mauricea Ravela.

Zavidna karijera Philippea Entremonta započela je u njegovoj osamnaestoj godini, kada je privukao međunarodnu pozornost sjajnim nastupom u njujorškom Carnegie Hallu izvevši Jolivetov Klavirski koncert i Lisztov Koncert za klavir br. 1. Od tada djeluje s velikim uspjehom diljem svijeta kao pijanist, a zadnjih 30 godina i kao dirigent. U sezoni 2010./2011. imenovan je šefom dirigentom Boca Raton filharmonije i doživotnim počasnim dirigentom Münchenskog simfonijskog orkestra. Jedan je od umjetnika s najopsežnijom diskografijom svih vremena i dobitnik brojnih uglednih nagrada i priznanja na tom polju. Među mnogim diskografskim kućama s kojima je surađivao su CBS Sony, Teldec i Harmonia Mundi.

Među brojnim priznanjima i odličjima koja su mu uručena valja istaknuti Veliki križ za zasluge i Križ časti za dostignuća na polju umjetnosti i znanosti Republike Austrije, kao i francuska odličja Red Legije časti, Orden za zasluge i Medalja za zasluge na polju umjetnosti i književnosti. Philippe Entremont predsjednik je ugledne institucije ICPA i Bel’Arte fondacije iz Bruxellesa, a obnaša i dužnost direktora slavnog američkog Konzervatorija Fontainebleau, koju je nekoć obnašala legendarna Nadia Boulanger.

Vrijedi navesti kako je maestro ujedno i jedan od članova ocjenjivačkog suda prestižnog belgijskog natjecanja za mlade glazbenike Queen Elisabeth, čije laureate u sklopu novog programa na 67. Igrama pod nazivom Key to the Future festivalska publika ima priliku slušati ovo ljeto. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist