Natrag
23.9.2017 18:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

VEČERAS Nikad bogatija Noć muzeja!

29.1.2016 @ 8:51 Dulist Kultura

Podijelite:

Stručnim vodstvima kroz stalne postave i povremene izložbe Dubrovačkih muzeja, predavanjima, predstavljanjima i radionicom za djecu, u petak 29. siječnja, u 18. sati kreće jedanaesta Noć muzeja.

Dubrovački muzeji se ovoj državnoj manifestaciji tradicionalno priključuju raznolikim programom koji se ove godine odvija na tri lokacije i to u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici ‘’Rupe’’.

S predavanjem koje će se održati u Pomorskom muzeju u tvrđavi sv. Ivana doznat ćemo Je li Marin Getaldić (1565.-1626.) /paraboličnim/ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove?, a predstavit će se i brončani top iz torinske radionice Cebrano, nove akvizicije Pomorskog muzeja. Posjetitelji će se moći upoznati i s odabranim predmetima iz muzejske čuvaonice.

U tvrđavi Revelin moći će se razgledati stalni postav dvije arheološke izložbe uz stručno vodstvo, nakon čega slijedi radionica Najprije se ovdje glagoljalo, namjenjena djeci viših razreda osnovne škole koji će na radionici usvajati osnovne pojmove iz arheologije, glagoljice i povijesti kroz igru s magnetnim slovima. Broj sudionika ove radionice je ograničen na svega 15, pa će se moći uključiti ona djeca koja prije dođu.

Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira, održat će arheolog dr. sc. Dinko Radić koji je nedavno locirao i sada istražuje ovu pretpovijesnu gradinu u blizini Blata. Arheološki muzej Dubrovačkih muzeja čuva nalaze s tog lokaliteta koji su u muzej pristigli još koncem 19. stoljeća. Ususret izložbi Iznika s mljetskog brodoloma, naziv je predavanja na kojem će se više čuti o dobro očuvanom nalazu mletačkog broda iz druge polovice 16. stoljeća koji je prevozio teret luksuznog keramičkog posuđa izrađenog u turskome gradu Izniku. Na predavanju će osim ove čuvene keramike biti riječi i o trgovačkim putovima, orijentalnim proizvodima koji su se tada uvozili te o kulinarstvu toga doba.

U Rupama će se moći poslušati Mala priča o keramici ali i sudjelovati na radionici i predavanju naziva Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice. Kako je tekla trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana doznat ćete iz predavanja i PP prezentacije uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarin, a možete ostati još duže i doznati kako se organizirala proslava sv. Vlaha za vrijeme Prvog svjetskog rata u Dubrovniku.

Bile bi to glavne točke programa Dubrovačkih muzeja za Noć muzeja 2016., koji će se odvijati na tri lokacije od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Završno druženje planirano je u tvrđavi sv. Ivana, uz nastup klape Kaše i prigodni domjenak. Tada će biti izvučen dobitnik nagradne igre koju Dubrovački muzeji organiziraju svake godine u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Program Dubrovačkih muzeja:
Tvrđava sv. Ivan (Pomorski muzej)
18:00-01:00: Stalni postav Pomorskog muzeja
18.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
18.30-19.15: Predavanje Je li Marin Getaldić (1568.-1626.) /paraboličnim/ ogledalom/zrcalom namjeravao (za)paliti brodove? (Đivo Bašić; Dubrovački muzeji, Pomorski muzej)
19.15-19.45: Predstavljanje nove akvizicije Pomorskog muzeja – brončanoga topa iz torinske radionice Cebrano
20.00-21.00: Dodirni baštinu – upoznavanje posjetitelja s odabranim predmetima iz muzejske čuvaonice (Ljerka Dunatov; Dubrovački muzeji, Pomorski muzej)
21.30: Stručno vodstvo kroz stalni postav
23.00: Nastup klape Kaše, domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre

Tvrđava Revelin (Arheološki muzej)
18.00-01.00: Stalni postav dvije arheološke izložbe: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice
18.00-18.30: Stručno vodstvo po izložbama: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice
18.30-19.30: Radionica za djecu Najprije se ovdje glagoljalo, (Aleksandra Piteša Orešković; Dubrovački muzeji, Pedagoška služba, Ivona Michl; Dubrovački muzeji, Arheološki muzej)
19.45-20.30: Predavanje Kopila na Korčuli – novi pogled na povijest Ilira (predavač dr. sc. Dinko Radić)
20.30-21.15: Predavanje Ususret izložbi Iznika s mljetskoga brodoloma ( Liljana Kovačić; Dubrovački muzeji, Arheološki muzej)
22.00: Stručno vodstvo po izložbama: Revelin: arheološka istraživanja / prostorni razvoj /ljevaonica i Ranosrednjovjekovna skulptura Dubrovnika i okolice

Žitnica Rupe (Etnografski muzej, Kulturno-povijesni muzej, Muzej suvremene povijesti)
18.00-01.00: Stalni postav Etnografskog muzeja
18.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
18.30-19.00: Predavanje Mala priča o keramici (predavačica: Anamarija Bezek)
19.00-19.45: Radionica i predavanje Od zemlje do pogače: prezentacija tradicijske izrade glinenog podloška za pečenje – crempice (predavač: Miho Bokarica)
20.00: Stručno vodstvo kroz stalni postav
21.15-22.10: Predavanje i PP prezentacija Trgovina robljem u Dubrovniku i njezina zabrana uz scensku izvedbu kazališne družine Kolarinn (Predavač: Zoran Perović)
22.10: Predavanje Prvi svjetski rat i proslava sv. Vlaha 1916. (Tonko Marunčić; Dubrovački muzeji, Muzej suvremene povijesti)

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana