Kultura

VEČERAS NA IGRAMA Od klasike do šansone uz četiri tube i jednu trubu

VEČERAS NA IGRAMA Od klasike do šansone uz četiri tube i jednu trubu

Kvartet tuba XL zajedno s vrhunskim francuskim trubačem Ericom Aubierom nastupit će u sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara večeras u 21:30 sati u atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik.

Kvartet tuba XL utemeljen je 2002. godine kao prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, članovima: Viktoru Kirčenkovu, Aleksandru Benčiću, Krunoslavu Babiću i Jurici Rukliću, želja je bila pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički.

Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora, klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza. Članovi Kvarteta profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima.

Gost solist, Eric Aubier već je u dobi od četrnaest godina počeo studirati u klasi Mauricea Andrea na Pariškom glazbenom konzervatoriju, gdje je u to doba bio najmlađi diplomant koji je osvojio tri prve nagrade. Nakon osvajanja brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Pragu, Toulonu i Parizu, tada devetnaestogodišnji Aubier angažiran je kao solo trubljač u Orkestru Pariške opere. Od tada samo niže uspjehe.

Na ovom nesvakidašnjem koncertu, festivalska publika će moći uživati u preradbama Uvertire Mozartove Čarobne frule, Albinonijevog Koncerta za obou u B-duru, Bachovog Contrapunctus IX, Haydnovog Achieved is The Glorius Work iz oratorija Stvaranje te u drugom dijelu koncerta raznovrsnim kompozicijama suvremenih autora, a večer će zaključiti dopadljiv potpuri najpoznatijih francuskih melodija u aranžmanu Jean-Philippea Vanbeselaerea.

Ulaznice po cijeni od 150 do 300 kuna mogu se nabaviti online na www.dubrovnik-festival.hr, na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Kulturno-informativnom centru u Luži i u Multimedijalnom centru Visia te na lokaciji jedan sat prije početka koncerta.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist