Aktualno

VATROGASNE MJERE Uzmu nam deset kuna, vrate dvije!

Željko Miletić

Koncem 2013. godine iz Banskih dvora stigla je najava kako će se početkom ove godine ukinuti 25, dok će 27 parafiskalnih nameta biti smanjeno.

Vodni doprinosi, naknade HAKOM-u, paušalni doprinos za Hrvatsku obrtničku komoru, troškovi tehničkog pregleda građevina, naknade za izdavanje svjedodžbe o kakvoći proizvoda koji se uvozi ili izvozi te naknade za izdavanje rješenja za promet vina ukinuti među najistaknutijim su na listi za smanjivanje, a prema informacijama iz Ministarstva financija, smanjivat će se i nameti ZAMP-a. Potvrdili su to za DuList iz resornog Ministarstva, no kako se čini riječ je tek o vatrogasnim mjerama kako bi se održao ‘mir u kući.

– U zadnje se vrijeme govori o smanjenju određenih parafiskalnih nameta, dali će se smanjiti ili ne ja zaista ne znam. Možda se s obzirom da nam se je povećao PDV, ovi nameti zaista i smanje. Nama je kao što znate od 1. siječnja PDV povećan sa 10 posto na 13 posto što je dosta veće opterećenje nego nameti o kojima vi pitate. Hotelijeri podržavaju smanjenje svih vrsta opterećenja, iz jednostavnog razloga što se ubrajamo u države s najvećim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima – kaže nam Željko Miletić, predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri HGK koji smatra kako ove mjere neće imati gotovo nikakav učinak.

– Opipljivog učinka za gospodarstvo nikako neće biti, osim što će se malo, poboljšati likvidnost hotelskih poduzeća. Povećanje PDV-a ove godine nakon potpisivanja ugovora s partnerima za slijedeću sezonu direktno će negativno utjecati na likvidnost, jer to nismo planirali. Slikovito rečeno, kako bi se vi osjećali naprimjer da vam netko uzme 10 kuna, a onda Vam vrati 2 kune? – pita se Miletić.

Inače, valja napomenuti kako je hrvatsko gospodarstvo i dalje opterećeno s 239 parafiskalnih nameta u ukupnom iznosu od gotovo šest milijardi kuna, a među nametima koji će se ukidati su doprinosi za Hrvatsku obrtničku komoru, naknada za melioracijsku odvodnju te naknada za priključenje na komunalne vodne građevine itd. Podsjetimo, smanjivanje i ukidanje parafiskalnih nameta našlo se na dnevnom redu Vlade nakon što je prošle godine sređen registar postojećih nameta. Zasada se ukupno pet ministarstava ‘odreklo’ nešto više od 500 milijuna kuna.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist