Natrag
19.8.2017 22:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

VATROGASCI OPET INTERVENIRALI Zmija potražila ‘hladovinu’ u obiteljskoj kući

27.6.2017 @ 14:54 Dulist Aktualno
3;3

Podijelite:

Vlasnici obiteljske kući na Putu za Pobrežje u utorak su ostali iznenađeni nakon što su pronašli ogromnu zmiju točnije primjerak kravosca.

Ovo je još jedna u nizu intervencija dubrovačkih vatrogasaca u posljednja četiri dana koja je zahtijevala odnošenje zmija iz obiteljskih kuća nakon što su ih vlasnici pozvali. Naime, prošli petak su isto tako imali bliski susret s ovom zmijom i to u kući u Komolcu. Zmije su nakon intervencija puštene u prirodu.

Glavni razlog zbog kojega ovi gmizavci ovako često posjećuju obiteljske kuće ili zatvorene prostore su ogromne vrućine koje su naše područje pogodile posljednih dana.

Za one koji ne znaju, kravosac je najveća europska zmija i može narasti do dva i pol metra dužine. U kolekcijama gmazova opisane su kao sekundarni uzročnici bolesti. To znači kako bi svojim ugrizom na žrtvu mogli prenijeti zarazu. Vjerovalo se isto tako dugo vremena kako su kravosci ‘zmajevi’ koji su tjerali strah u kosti negdašnjem pučanstvu. Kravosac, kraušac, kravarica ili plavi gad, glavni je lik jedne od najstarijih zapisanih legendi koju je prvi put zabilježio sv. Jeronim. Sv. Hilarion je po dolasku u Epidaurum, današnji Cavtat, oko 365. godine, na lomači spalio ogromnu zmiju Boasa, koja je pustošila okolicu, proždirala krupnu i sitnu stokute napadala pastore i pastirice. Na tom je mjestu, vjeruje se, napravljena današnja crkva sv. Hilariona u Mlinima u Župi Dubrovačkoj.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana