Kultura

VANJSKA ZBIRKA MUZEJA Stonski lapidarij dostupan javnosti

VANJSKA ZBIRKA MUZEJA Stonski lapidarij dostupan javnosti

Stonski lapidarij, vanjska zbirka Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja, izložena je u prizemlju Župnog dvora u Stonu te je, zahvaljujući suradnji sa župnikom don Miljenkom Babaićem, postala dostupna javnosti.

Riječ je o stotinjak kamenih ulomaka namještaja i opreme među kojima su najbrojniji oni s pleternom ornamentikom, nastali u klesarskim radionicama vrsnih majstora južnodalmatinskog kruga, a datiraju se u period od 9. do 11. stoljeća. Među predmetima se po svojoj vrijednosti ističe freska iz ranokršćanske crkve Sv. Marije Magdalene, stolne crkve Stonske biskupije ranokršćanskog doba, s motivom riblje ljuske iz 6. stoljeća te reljef s prikazom ljudskog lika s krunom na glavi iz crkve Sv. Mihajla, datiran u drugu polovicu 11. stoljeća.

Za formiranje Stonskog lapidarija 1955. godine posebno su zaslužni župnik don Ante Dračevac i Frano Vlašić, arheolog iz Stona. Obilazeći teren i uvidjevši bogatstvo pleterne ornamentike crkava Stona i bliže okolice, prenijeli su u župni ured ulomke i dijelove greda, nadvratnika, pilastara, pluteja. Najvrjedniji i najljepši primjerci preneseni su iz crkve Gospe od Lužina, a nešto kasnije i s kompleksa oko crkve Sv. Mihajla. Nažalost, protekla stoljeća nepovratno su izbrisala tragove crvene i modre boje kojom su pleteri bili ukrašeni.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist