Zanimljivosti

‘UZROCI RATA’ O socijalizmu u Jugoslaviji na drukčiji način

Knjiga Ivice Lučića

Družba ‘Braća Hrvatskog Zmaja’ Zmajski stol Dubrovnik organizirao je predstavljane knjige ‘Uzroci rata’ Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine autora prof. dr. sc. Ivice Lučića.

Na predstavljanju knjige u Sv. Klare sudjelovali su Nikola Obuljen, Varina Jurica Turk, Mladen Ančić te sam autor. Slobodan Begić na violini i Tomislav Žerovnik na gitari bili su zaslužni za ležerniji dio večeri.

Ovakva djela su rijetka

– Vidi se težnja za dokazivanjem, istraživanjem i pokazivanjem istine u povijesti, pogotovo u našoj novijoj povijesti. Težište autorove analize je u svakom slučaju političko stanje u Bosni i Hercegovini 80-tih godina, to jest od smrti Josipa Broza Tita do međunarodnog priznanja BiH od strane članica europske zajednice koje je uslijedilo 6. travnja 1992. – rekla je Varina Jurica Turk.

U drugom poglavlju autor prati događaje u BiH u posljednjem desetljeću 20-tog stoljeća, upoznajemo se i sa prvim višestranačkim izborima, uspostavom republičkih vlasti i provođenjem referenduma o neovisnosti koji je bio praćen i naoružavanjem naroda.

U trećem dijelu se ne bavi poviješću kao u prva dva dijela, već onim što se nije dogodilo. U njemu analizira sastanak političkih čelnika Srbije i Hrvatske održanog 25. ožujka 1991. godine koji je od svih protivnika korišten kao temeljni dokaz teorije o dogovorenom hrvatsko- srpskom ratu na štetu Bosne i Hercegovine nadodaje Jurica Turk.

Također je spomenula i ‘dubrovački mit’ – koji vlada dan danas u nekim drugim dijelovima Lijepe Naše, a možda i malo bliže kako Dubrovčani nisu htjeli sami braniti svoj Grad i da su Dubrovnik obranili neki drugi. Nasuprot tom mitu stoji povijesna istina jer se Dubrovnik obranio, herojski u uvjetima sedmomjesečne potpune blokade i ne smijemo nikada zaboraviti da je dao nemjerljiv prinos svojom žrtvom i braniteljima i stradanjem ovoga Grada za stvaranje samostalne suverene Republike Hrvatske.

Knjiga je fascinatna jer prvi put progovara o socijalizmu o Jugoslaviji na način koji je drukčiji od onoga na koji smo navikli. Ivo Lučić je napravio korak dalje, uzeo je dokumentaciju čuvara te socijalističke Jugoslavije i uspio pokazati naličje tog sustava kazao je Mladen Ančić, te dodao kako nije siguran je li tranzicija uopće počela.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist