Hrvatska

UZ POREZ NA NEKRETNINE Od 2018. uvodi se i skupa građevinska renta

UZ POREZ NA NEKRETNINE Od 2018. uvodi se i skupa građevinska renta

Od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska uvodi građevinsku rentu koju propisuje Nacrt prijedloga zakona o komunalnom gospodarstvu.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević ovaj je Nacrt prijedloga zakona uputio na javno savjetovanje. Uvođenje građevinske rente jedna je od najvećih novosti tog zakona jer predstavlja novi namet za građane o kojemu dosad nitko službeno nije rekao nijednu riječ, prenosi Večernji list.

Predlagač kaže da je ‘građevinska renta novčano javno davanje koje se plaća za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture na području cijele jedinice lokalne samouprave i položajne pogodnosti građevinskog zemljišta u naselju prilikom građenja građevine ili za izgrađenu građevinu’.

Ovako kako je opisano, građevinska je renta zapravo novo ime za postojeću komunalnu naknadu koju plaćaju vlasnici svih nekretnina u Hrvatskoj. Vlada je dosad tvrdila da će komunalna naknada od 1. siječnja 2018. prerasti u porez na nekretnine, što je i predviđeno Zakonom o lokalnim porezima koji je potkraj prošle godine prihvaćen u Saboru. No, Ministarstvo graditeljstva pripremilo je zakon kojim će umjesto dosadašnje komunalne naknade uvesti građevinsku rentu.

Prođe li zakon kako je napisano u prijedlogu, od 1. siječnja 2018. u Hrvatskoj će se plaćati doprinos za građenje komunalne infrastrukture, porez na nekretnine i komunalna renta, što nadmašuje sadašnja davanja temeljena na vlasništvu nad nekretninama, bilo da je riječ o zemljištu ili stanovima, piše Večernji list.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist