Zanimljivosti

Uz pomoć začina smanjite prekomjeran unos soli

Uz pomoć začina smanjite prekomjeran unos soli

Mnogi od nas svakodnevno u organizam unose preveliku količinu soli, a da toga vjerojatno nisu ni svjesni.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prosječan dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu ne bi trebao biti veći od 5 g (prstohvat sadrži 0,5 g kuhinjske soli, a vrhom noža prosječno zahvatimo 0,25g). Prosječan dnevni unos kuhinjske soli odraslih osoba u Hrvatskoj iznosi čak 11,6 g što je više nego dvostruko više od preporučenog prema SZO, a veći dio je zapravo skriven u gotovoj ili polugotovoj hrani, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prekomjerni unos soli uzrokuje zadržavanje tekućine u organizmu što može uzrokovati vrtoglavicu i oticanje nogu, a može uzrokovati i povišeni krvni tlak koji pak povećava rizik od srčanih, moždanih i bubrežnih bolesti.

Kako bi smanjili unos soli u svojoj prehrani izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli kao što su: suhomesnati proizvodi, grickalice (čips, smoki, štapići), „brza hrana“ (pizza, hamburger), kruh i pekarski proizvodi, tvrdi sirevi, sirni namazi, industrijski obrađena smrznuta hrana, konzervirano voće i povrće, gotovi umaci. Pri pripremanju hrane koristite začine umjesto soli i time smanjite njen unos i otkrijte nove okuse.

Treba istaknuti kako se prije dva dana obilježio dan „Više bilja, manje soli“ kojem je cilj skrenuti pažnju na preveliku količinu soli koju svakodnevno unosimo.

Izvor: www.hzjz.hr

 

zacini tablica

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist