Zanimljivosti

UZ OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE U staklenoj kapaljki čuvala se tinktura opijuma

UZ OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE U staklenoj kapaljki čuvala se tinktura opijuma

Uz 700. obljetnicu ljekarne Male braće, fra Stipe Nosić i ovog se tjedna osvrnuo na jednu zanimljivu crticu iz njene povijesti. Riječ je o kapaljkama za lijekove. 

Kako to dokumentiraju izlošci u staroj ljekarni, korištene su ovdje i dvije neobične kapaljke za lijekove. Izrađene su od kobaltova stakla, a nastale su u 18. stoljeću. Svaka od posuda ima otvor za punjenje sa strane koji je zatvoren staklenim čepom. Čepovi su osigurani od gubitka i oštećenja na način da su čvrstom tankom vezicom spojeni s kratkim vratom posude na kojoj je otvor za punjenje.

Zahvaljujući preciznim otvorima za otkapavanje, koji se nalaze na vitkim vrhovima posuda, moglo se dozirati točno propisani broj kapi lijeka. Posude odaju umjetnički domet majstora puhača stakla. I natpisi koji se nalaze na posudama, uokvireni zlatnim obrubom, originalni su. Za razliku od drugih stojnica, ne samo u ovoj ljekarni, koje imaju naljepnice pisane crnom bojom, ovdje je riječ o oznakama koje su izvedene u crvenoj boji koja obično označava i ‘lijekove otrove’. Jedna od kapaljki nosi skraćeni latinski naziv za ‘Aqua laurocerasi’ (voda lovor – višnje). Na drugoj je natpis ‘Tinctura Opii simplex’, što znači da se u njoj čuvala tinktura od opijuma, koja je sve do početka 20. stoljeća kao lijek bila vrlo često u upotrebi.

Opijum je osušeni mliječni sok zarezanih, nedozrelih glavica bijeloga maka. Riječ je o narkotiku koji djelovanjem na središnji živčani sustav ublažuje i uklanja bol (analgetik), djeluje uspavljujuće (sedativ i hipnotik), smanjuje grčeve (antispazmodik), izaziva zatvor kod proljeva (antidijaroik), deprimira centar za disanje, smanjuje nadražaj kod kašlja (antitusik). Biljka opijuma uzgajana je u Mezopotamiji još pred 3400 godina prije Krista. Danas se u farmaceutskoj industriji koristi kao sirovina za dobivanje različitih ljekovitih pripravaka, na primjer: morfina, kodeina, papaverina i narkotina. Koristi se i u veterinarskoj medicini. Postoje i međunarodni ugovori sklopljeni radi nadzora i ograničenja proizvodnje maka, kako bi se on koristio samo u medicinske svrhe. Ipak, policijski izvještaji u pojedinim državama otkrivaju da se velika količina maka protupravno prerađuje i raspačava kao opijum za pušenje.

Kapaljke se još i danas u ljekarništvu upotrebljavaju kod lijekova jačeg djelovanja. Izrađuju se sasvim jednostavno i sastoje se od cjevčice i ‘pumpice’. Međunarodnim konvencijama precizno je propisan otvor za otkapavanje na ovim obično malim ljekarničkim posudama koje su predviđene za upotrebu dok se ne potroši lijek koje sadrže.
Zanimljivo je da su fotografije ove dvije kapaljke ljekarne Male braće 1984. godine objavljene na naslovnoj stranici časopisa Američkog instituta za povijest ljekarništva Pharmacy in History, volume 26 (1984) br. 4., s naznakom str. 183 na kojoj je u časopisu tekst o njima.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist