Kultura

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE Smještaj i izgled propovjedaonice Male braće

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE Smještaj i izgled propovjedaonice Male braće

Propovjedaonica je smještena na unutarnji sjeverni zid crkve i izrađena je većim dijelom iz mramora. U nju se kroz uska vrata ulazi iz klaustra, nakon kojih se debljinu vanjskog zida crkve, do prostora u kojem je stajao propovjednik, treba svladati visinu od tri stepenice.

Otvor u zidu, na razini poda propovjedaonice, odgovara otvoru standardnih sobnih vrata, a okolo otvora je drveni profilirani okvir koji obuhvaća njegov vidljivi dio, do ruba ograde propovjedaonice. Pod propovjedaonice izrađen je od drveta, a kroz njega se uz rub vide male željezne zatege koje učvršćuju čitavu konstrukciju. Baldahin je također od drveta, na rubnim dijelovima izveden kao imitacija crnog mramora. Njegova površina nadilazi dimenzije košare propovjedaonice otprilike za trećinu.

Nebo baldahina obloženo je crvenim tekstilom, a u njegovoj sredini je bijelim koncem izvezena silueta goluba, vjerojatno nadomjestak neke slične propale. Golub ovdje simbolizira Duha Svetoga koji propovjednika nadahnjuje da vjerodostojno tumači Božju Riječ. Na baldahin je bila montirana i električna rasvjeta, pa se do danas na njegovoj čeonoj stjenki nalazi svjetiljka, a stari crni prekidač, gledajući s ulaza iz klaustra, na lijevoj je strani na zidu.

Pozadina oko vrata ukrašena je sa strane imitacijom dva drvena stupa, koji se naslanjaju na zid i idu okomito od ograde propovjedaonice, sve do ispod baldahina, gdje završavaju ukrasnim kapitelima. Pozadina propovjedaonice oko vrata ukrašena je s četiri drvena pozlaćena plosnata ornamenta, a iznad samih vrata nalazi se još jedan sličan ornament okvir u kojem je očito nekada stajao neki znak ili natpis. Na vrhu, ispod samog baldahina je dugi tanki vodoravni ornament u obliku štapa. Visina unutrašnjosti košare od poda do vrha ograde iznosi 85 cm, a površina na njenom najširem mjestu iznosi 152 x 85 cm.

Na unutarnjoj strani košare propovjedaonice, na visini pogodnoj za sjedenje, oko 70 cm od poda, učvršćen je s jedne i druge strane po jedan željezni nosač. Nosači su služili kao oslonci za sjedalo propovjedniku, koje je moralo biti u obliku daske, a zbog skučenog prostora propovjednik ga je sam morao postavljati, kad bi već bio na mjestu s kojeg će govoriti. On je ispred sebe, na vrhu ograde košare, imao ‘radnu plohu’, s rupom u sredini u koju se mogao umetnuti stalak za knjigu.

Na ogradi je s lijeve govornikove strane učvršćena drvena ‘propovjednikova ruka’, izrađena tako da imitira ruku obučenu u rukav franjevačkog habita, kroz čiju šaku prolazi relativno veliki križ s korpusom. Košara propovjedaonice formirana je uz pomoć pet polja na kojima su reljefi izrađeni u bijelom mramoru, visine 66 cm, i različitih širena od 36 do 40 cm.

U dnu se cijela konstrukcija propovjedaonice oslanja na mramornu bijelo-sivu kuglu, koja je tu iz statičkih razloga, ali koja i simbolički predstavlja zemaljsku kuglu, te želi istaknuti da je Riječ koja se s ovog mjesta naviješta namijenjena čitavom svijetu, svim ljudima. S kugle idu obrnute piramidalne ukošene pobočke od bijelog mramora čije pobočne bridi prate okviri od crnog mramora. Reljefi izrađeni od kvalitetnog bijelog mramora, koji su postavljeni okomito, uokvireni su također crnim profiliranim mramorom.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist