Grad

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE Što se krije u ormariću s mrtvačkom glavom?

UZ 700. OBLJETNICU LJEKARNE MALE BRAĆE Što se krije u ormariću s mrtvačkom glavom?

U muzejskoj postavi ljekarne Male braće postoji drveni ormarić na čijim staklenim vratima stoji bijelom bojom napisano „Venena“, a ispod natpisa nacrtana je mrtvačka glava sa simbolom medicine.

To je ormarić u kojem su se čuvali lijekovi vrlo jakog djelovanja tzv. Remedia claudenda ili Venena. To su lijekovi koji u vrlo malim količinama djeluju ljekovito, a ako ih se uzme u samo malo većoj dozi djeluju toksično. Takvi lijekovi izdavali su se i u staro doba isključivo na recept i obično su se u ljekarnama čuvali odvojeno od drugih lijekova, pod ključem ili u trezoru. U ljekarni Male braće oni su bili izolirani u drvenom ormariću, koji je s prednje strane zatvoren staklenom stjenkom, a koju su skrivenim jednostavnim trikom mogli otvarati samo oni koji su u njega bili upućeni.

Zanimljivo je da se i danas u njemu nalazi pet malih stojnica, s natpisima ekstrakta biljaka koji su se u njima čuvali. To su, s lijeva na desno: 1. extr: herb: Hyoscya (crna bunika); 2. extr: Cicutae (otrovna trubeljika), 3. extr: Belladonna herb: ex succo (bijela bunika); 4. extr: Pulsatilla (gorka sasa); 5. Extr: rad: Hellebo: nigr: (velecvjetni crni kukurijek). Većina ovih biljaka danas u Hrvatskoj, zbog ugroženosti, spadaju u zakonom zaštićene vrste.

Posude su male, što upućuje na činjenicu da je tih lijekova bilo potrebno vrlo malo i da su se zbog njihova jakog djelovanja koristili u malim količinama. Za velecvjetni crni kukurijek (Helleborus niger), čiji su čak i listovi otrovni, u literaturi se na primjer navode slučajevi da su zabilježena trovanja ljudi koji su pili mlijeko stoke koja je pasla tamo gdje je on rastao.

Ormarić stilski pripada 18. stoljeću s elementima rokoko stila, odnosno kasnog baroka. Dno ormarića izvana, kao i čitava njegova površina iznutra, ukrašeno je oslikanom pozlaćenom kožom, starijom od njega vjerojatno punih 150 godina. Na vrhu se nalazi drveni ljekarnički znak, zmija omotana oko štapa, koji je očito u prošlosti doživio oštećenje, pa je vrlo jednostavno restauriran.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist