Grad

USVOJEN PROGRAM ZA NATJEČAJ Na Malom Stradunu nema apartmana!

USVOJEN PROGRAM ZA NATJEČAJ Na Malom Stradunu nema apartmana!

Gradski vijećnici usvojili su  Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na prijedlog verifikacije Programa za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja ‘Mali Stradun’.

Predstavnik predlagatelja Ljubomir Nikolić jedan je od predstavnika različitih političkih opcija koji su sudjelovali u Povjerenstvu za provedbu ‘Malog Stradun’, osnovanog 19. i 20. prosinca 2016. godine, uz ostale predstavnike objekata koji se nalaze na tom području te uz predstavnike struke koji su bili izrađivači prijedloga.

– Povodom isticanja javnog karaktera tog prostora, organizirana je i javna rasprava. Planski dokumet za koje se Povjerenstvo složilo kako je potreban konsenzus i trenutno tražimo suglasnost Gradskog vijeća. Mislimo kako je takav pristup korektan – rekao je Nikolić, a Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik i predstavni izrađivača programa, predstavio je projekt te naglasio kako je dugo nastajao jer su bili svjesni osjetljivosti zadatka i bila je potrebna stručna rasprava.

– Nastojali smo kreirati program koji će u okviru postojećih zakonskih ograničenja stvoriti najbolje plansko rješenje, ali istaknuti nedostatke. Rješavanje tih nedostataka trebalo bi biti sastavnica budućeg planiranja – rekao je Benić i istaknuo kako projekt obuhvaća zonu Malog Straduna s dva trga, ali isto tako može ući pješačka zona koja se mora ostaviti u postojećim gabaritima, ali se može i redizajnirati, kako je istaknuo. Isto tako, naglasio je kako ovaj prostor obilježava zapuštenost i disfunkcionalnost sadržaja. Naglasio je kako GUP dozvoljava rekonstrukciju postojećih građevina uz poštivanje zadržavanja koeficijenta izgrađenosti, uz obvezno provođenje natječaja. Primarni zahtjev, koji je uvršten u program, jest očuvanje javne namjene. Istaknuo je i kako nadogradnja isključuje mogućnost prenamjene prostora u apartmane.

Ljubo Nikolić apelirao je da ubuduće povjerenstva ovakvoga tipa trebaju biti stručna, jer nitko od članova povjerentsva nije bio urbanističke ni arhitektonske struke.

-Miks politike kao javne odgovornosti i struke, a pod krinkom struke su se dogodile i devastacije prostora, je važan. Niam siguran da je ovo radila samo struka da bi ovo dobili kao rezultat – rekao je Marko Potrebica.

Vido Bogdanović rekao je kako iz dostavljenih materijala nije baš puno razumio te mu je žao što izlaganje Benića nije bilo popraćeno vizualizacijom.

– Morat ćemo ići na povjerenje. Nisam baš siguran što podržavam – zaključio je Bogdanović.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović