Grad

USUSRET FESTI ‘Kandelora, zima fora…’

Kandelora

Stigla nam je Kandelora ili Svijećnica, dan uoči Feste svetog Vlaha, uvod u samu Festu…

Blagdan Svijećnice, inače, u katoličkoj vjeri predstavlja dan kada su Marija i Josip unijeli malo dijete Isusa u hram, da bi ga po židovskom zakonu, kao prvorođenca, prikazali Bogu. Tada je starac Šimun rekao proročke riječi da je to dijete svjetlo naroda. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće, čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i nepoznanicu smrti uz svijetlo ušli u sigurnost vječnog života.

Poslijepodne barjak sv. Vlaha okupit će gradske barjake ispred parčeve Crkve, nakon čega slijedi otvorenje Feste. Dubrovački biskup pročitat će Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ”živio sveti Vlaho!”.

Rektor Crkve potom će okupljenom puku pročitati čestitke i pozdrave za Festu, djeca u narodnim nošnjama prinijet će darove na blagoslov, a biskup iz košarice pustit će bijele golubice mira. Odlete li one na istok, prema Pločama, predaja kaže, bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće, bit će mir.

Na kraju ceremonije festanjuli, uz zvukove Himne sv. Vlahu, podignut će parčev barjak na Orlandov stup, nakon čega nas očekuje svečana večernja sveta misa u Katedrali.
U savkom slučaju, lijepo i u krugu svojih najmilijih provedite ovaj nedjeljni dan!

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist