Grad

Ustavni sud srušio Lex Vlahušić!

Ustavni sud srušio Lex Vlahušić!

Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama.
Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika donio je Hrvatski sabor 31. siječnja, a stupio je na snagu 20. veljače ove godine. DPDS je 25. veljače podnio prijedog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni je sud 4. ožujka privremeno obustavio zakon i omogućio DPDS-u da nastavi upravljati dubrovačkim zidinama.

Donoseći konačnu odluku Ustavni sud je utvrdio da “zakonodavac nije ovlašten jednostrano mijenjati pravne (ugovorne) odnose i da takve izmjene ne smiju za sobom povlačiti posljedice koje se ne slažu s temeljnim ustavnim vrednotama na kojima se gradi ustavni poredak”.

Zakonodavne promjene, navodi Ustavni sud u obrazloženju, morale su biti provedene uz “uvažavanje postojećih ugovornih odnosta, odnosno sa što manje štetnih posljedica za one koje će te promjene pogoditi”.

Zakonodavac je, dodaje se, morao uspostaviti ravnotežu između općih i javnih interesa zajednice, odnosno između uvođenja novog sustava upravljanja dubrovačkim gradskim zidinama i zaštite prava DPDS-a kojemu je “taj isti zakonodavac prethodono dozvolio nesmetano sklapanje ugovora i njegovo izvršavanje”. Odnosno, sve do donošenja spornog članka, DPDS je u skladu s ugovorom nesmetano upravljao i gospodario dubrovačkim zidinama od 1969. godine.

Stoga svaki zakon koji bi na drukčiji način regulirao odnose koji već postoje, smatra Ustavni sud, mora poštovati odnose koji su nastali i postoje u trenutku njegova donošenja.

Ustavni sud smatra da se ništetnost ugovora između DPDS-a i Grada Dubrovnika morala utvrđivati sudskim postupkom, a ne donošenjem zakona. Izravnom zakonodavnom intervencijom država je “preuzela ovlasti sudbene vlasti, jednostrano dokinula postojeće ugovorne odnose i time drugu ugovornu stranku lišila svake mogućnosti za zaštitu njezinih prava pred nadležnim sudom”.

Ustavni sud u donošenju ove odluke nije ulazio u ocjenu razloga koji se navode kao razlozi poništenja ugovora između DPDS-a i Grada o upravljanju dubrovačkim zidinama.

Izvor: Seebiz

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist