Kultura

Uskrsna izložba fotografija u Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik

Uskrsna izložba fotografija u Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik

U Hrvatskoj matici iseljenika je povodom Uskrsa postavljena izložba fotografija Stepinčev Križni put. Organizirale su je podružnica Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Udruga hrvatska dijaspora iz Zagreba. Izložba će biti otvorena za javnost do 8. travnja 2015.

Autor fotografija Ivica Jurjević rođen je u župi Kruševo u podvelebitskom zavičaju 5. lipnja 1958. godine. Djetinjstvo je proveo u rodnom Kruševu, školovao se u Zadru i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao je na Teološkom institutu u Zagrebu, a potom postao prvi svjetovni teolog u bivšoj državi. Tijekom Domovinskog rata– osjetio je potrebu zapisivanja svojih osjećaja, tako je nastajala poezija koja je predstavljena u šest zbirki. Nakon 2000. godine osnovao je udrugu “Hrvatska dijaspora” koja promiče kulturu i humanizam svojim sunarodnjacima diljem svijeta.

Stepinčev Križni put nastao je sredinom Drugog svjetskog rata u Mariji Bistrici, a završen prije dolaska pape Ivana Pavla II. Najveća impresija hodočasnika jest lakoća kojom umjetnici prikazuju svaki važan detalj Kalvarije. Ova izložba mora privući svu Hrvatsku na ovo sveto mjesto, da se moli, da pjeva i slavi. Fotografije su snimljene da ih vidi cijela Hrvatska, cijela dijaspora, svaki koji moli i traga, napisao je autor u katalogu izložbe.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist