Županija

UREĐENJE OKOLIŠA POTAKNULO PRIČE I Hotel Župa se obnavlja?

UREĐENJE OKOLIŠA POTAKNULO PRIČE I Hotel Župa se obnavlja?

Budući da je Srebreno posljednjih mjeseci veliko gradilište, pažnju Župljana odmah su privukli i radovi na uređenju okoliša Hotela Župa.

Riječ je o hotelu uz samu magistralu, koji već neko vrijeme čeka svoju obnovu. Hotel je prije dvije godine na javnoj dražbi za 26 milijuna kuna kupila relativno nepoznata zagrebačka tvrtka Leinert, čija je direktorica Mirjana Leinert, dok se kao prokurist vodi bivša zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić. Tvrtka je osnovana svega nekoliko mjeseci prije kupnje ovog hotela.

Glasine o početku obnove pokrenuli su radovi na uređenju okoliša te ograđivanju samog objekta, no prema riječima načelnika Općine Župa dubrovačka vlasnici su, nakon traženja Općine, krenuli za sad tek u sređivanje i ograđivanje hotela. Nardelli ističe kako, iako vlasnici imaju namjeru hotel i obnoviti, po njegovim informacijama još uvijek nemaju svu potrebnu dokumentaciju. S druge strane, u medijima se pojavila najava direktorice tvrtke Leinert kako se s obnovom kreće već na jesen, a usprkos našim nastojanjima, do predstavnika vlasnika Hotela Župa nismo uspjeli doći.

Od svijetle budućnosti do USKOK-a i stečaja

Inače, hotel je prije dvije godine prodan na javnoj dražbi u sklopu stečajnog postupka kojega je pokrenulo trinaestero radnika zbog neisplate plaća. Bivši vlasnik, tvrtka ‘Nautica Hotels & Resorts’ koja je hotel s tri zvjezdice kupila još krajem 2005. godine od tvrtke Coning Radimira Čačića, planirao je pokrenuti 69,5 milijuna kuna vrijednu obnovu i dogradnju hotela, ali su sve prekinule USKOK-ove istrage i afere s kojima su se povezivali vlasnici Nautica Hotels & Resorts pa je hotel, koji je trebao biti obnovljen do kategorije 5 zvjezdica, ostao neobnovljen.

Kako je sve počelo…

Zanimljiva je i njegova povijest. Gradnjom Jadranske magistrale, početkom šezdesetih godina, uz nju se gradio i manji motel, tada tek prvi pansion, koji je služio za smještaj radnika i voditelja gradilišta. Puštanjem u promet magistrale svoje prve goste počeo je primati i motel, da bi se kasnije dogradila četiri pansiona, te je cijeli objekt promijenio ime u Hotel Župa. Sedamdesetih godina još se više modernizira, ljeti je pun stranih turista, a između sezona smještaj je tadašnjih školskih ekskurzija. Dugo je poslovao u sklopu HTP Dubrovnik, van župskih udruga hotela, kasnije neko vrijeme u sklopu HTP Plat, a pred sam rat odvaja se u samostalnu tvrtku, tadašnje dioničarsko društvo. U ratu je Hotel Župa potpuno uništen, opljačkan i devastiran, te kao i ostali hoteli postaje dio državnog vlasništva. Odmah nakon rata hotel ide u obnovu, uprava dobiva kredit HBOR – a, te 15. srpnja 1998. godine počinje ponovno raditi. Kako bi namirila dug prema izvođačima nekih od poslova na obnovi širom Hrvatske, država poklanja dionice nekih tvrtki kojima je vlasnik, te tako dionice Hotela Župa dodjeljuje jednoj građevinskoj tvrtki iz Imotskog. Oni postaju prvi vlasnici Hotela Župa, ali očito neplanirano, jer nisi bili baš voljni baviti se turizmom. Ipak, već nakon nešto više od godinu dana u ovoj priči pojavljuje se glavni igrač, tvrtka Coning i njen vlasnik Radomir Čačić koji ovaj hotel kupuje 2001./2002. godine od navedene tvrtke, za tada u medijima spomenut nevjerojatno malen iznos. I njemu ovaj hotel služi samo za preprodaju, ne ulaže puno, hotel radi, ali ga on prodaje dalje, krajem 2005. godine kupuje ga tvrtka ‘Nautica Hotels & Resorts’ d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, koja je u vlasništvu istoimene tvrtke iz Švicarske. Za šest milijuna eura, iznos koji je za kupnju Hotela Župa tada spomenut, a kasnije ponovljen nekoliko puta! Neki su pojasnili: desetak puta više nego su ga Coning i Čačić kupili. I dalje je sve poznato. Na kraju, samo da i priča s tvrtkom Leinert i obnovom ponovno ne ostane tek na uređenju okoliša i ograđivanju hotela.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist