Aktualno

Uređenje ceste i šetnice do Brgata

Uređenje ceste i šetnice do Brgata

Županijska uprava za ceste je u 2011. godini realizirala veliku većinu planiranih projekata u što je uloženo oko 46 milijuna kuna. U ovoj godini nastavit će unaprjeđivati mrežu županijskih i lokalnih cesta po Županiji o čemu smo razgovarali s ravnateljem Nikšom Konjevodom.

– Na području Grada Dubrovnika, gdje smo u prošloj godini uredili nogostup od pumpe u Komolcu do mosta na Ombli i gdje smo na ulazu u Novu Mokošicu postavili semafore, imat ćemo niz projekata u 2012. U narednih nekoliko dana predat ćemo zahtjeve za izdavanje lokacijskih dozvola za gradnju dionica ceste od mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja te od Osojnika do Gromače. O značaju ove dvije dionice ceste za Gornja sela u Primorju i dio Rijeke dubrovačke oko Mokošice i Nove Mokošice, ne treba posebno govoriti. Obje su od iznimnog značaja i omogućiti će da se razvoj nastavi i u zaleđu koje je sada loše prometno povezano s Dubrovnikom – riječi su ravnatelja Konjevoda.
 
POVEZATI ŽUPU I RIJEKU
 
Ističe značajan projekt uređenja ceste od pumpe u Komolcu do Brgata. Njime ŽUC, u skladu s prostornim planovima nastoji omogućiti kvalitetnu povezanost Rijeke dubrovačke i Župe, što najprije podrazumijeva uređenje zaista neprimjerenog prostora oko same pumpe. Uredit će se to križanje, a sve do Knežice će se napraviti pješačka staza i postaviti rasvjeta. Projekt sadrži i uređenje raskrižja za Knežicu i Šumet. Dakle, namjera je ŽUC-a i Županije da se od također značajnog turističkog subjekta, ACI marine u Komolcu, do Brgata napravi primjerena cesta sa šetnicom i rasvjetom.
– Važno je napomenuti da će prema novim propisima sve županijske i lokalne ceste na administrativnom području Grada Dubrovnika doći u nadležnost dubrovačke gradske uprave. No, to ne znači da će ŽUC prestati sufinancirati ili realizirati projekte poput ovoga od Komolca do Brgata. I dalje ćemo unaprjeđivati mrežu cesta na području Dubrovnika i to u dogovoru s gradskom upravom – ističe Nikša Konjevod.
 
OBILAZNICA VIGNJA
 
Kao jedan od najznačajnijih projekata koje je ŽUC realizirao u proteklom razdoblju ističe obilaznicu Vignja.
– Ako znamo da je Orebić drugo mjesto po broju noćenja u Županiji, onda je jasno koliko će ova obilaznica pomoći gospodarstvu i mještanima da razvijaju ekonomske potencijale. Problem ove obilaznice provlačio se više od dva desetljeća i mještani su već polako gubili nadu da će se on ikada riješiti. Načelnik Općine Orebić se trudio, ali sve do ove županijske uprave i župana Nikole Dobroslavića nije bilo dovoljno razumijevanja za ovaj problem ni upornosti da se on riješi. Cesta nije bila kategorizirana, pa je ŽUC to učinio i uvrstio je u mrežu županijskih i lokalnih cesta kojima gospodari. U obilaznicu, koja je značajna i za buduće trajektno pristanište u Perni, ŽUC je uložio oko 5,8 milijuna kuna – navodi ravnatelj ŽUC-a.
Također ističe da su u Konavlima pred krajem realizacije projekta uređenja 3,6 kilometara duge dionice ceste prema Dubravci. Dok se s jedne strane trebaju započeti radovi na 15 kilometara dugoj dionici ceste od Čilipa do Karasovića, ŽUC radi dosta na uređenju mreže lokanih cesta.
– U Dubravci smo imali „seoski“ put u katastrofalnom stanju, a sada će to biti kvalitetna prometnica koja će ovaj dio Konavala povezati s Grudom. Također, u Koanvlima očekujemo da ćemo do konca godine realizirati i 1,5 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja klizišta u Gabrilima, a očekujemo i izdavanje lokacijske dozvole za novo raskrižje prema Cavtatu. U dogovoru s Gradom Ploče i Hrvatskim vodama u tijeku je ishođenje građevinske dokumentacije za ulaz u Rogotin. Isto tako, ŽUC će sa preko 80 posto sredstava sudjelovati i u projektu uređenja kružnog toka na ulazu u Grad Korčulu te u projektu uređenja ceste do Okuklja na Mljetu – navodi naš sugovornik.

Zaključno ravnatelj Nikša Konjevod ističe da Županijska uprava za ceste iza sebe i pred sobom ima dosta projekata značajnih za razvoj Županije.
– Nastojimo učiniti što više i u svim dijelovima Županije pažljivo „osluhnuti“ koji su to projekti od značaja za stanovništvo i razvoj gospodarskih potencijala. Imamo veliku potporu župana i Županije te sposobnu i odgovornu ekipu suradnika, pa rezultati ne mogu izostati – zaključuje Konjevod.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović