Hrvatska

UPOZNAVANJE SA STRUKOM Naši pomorci posjetili poznatu mostarsku tvornicu, evo što su tamo naučili!

UPOZNAVANJE SA STRUKOM Naši pomorci posjetili poznatu mostarsku tvornicu, evo što su tamo naučili!

Dvadesetak učenika drugoga razreda elektrotehničkoga smjera Pomorsko-tehničke škole iz Dubrovnika boravilo je nedavno u stručnomu posjetu Aluminiju d.d. Mostar, u pratnji njihova profesora Ante Konjuha.

Terensku su nastavi izveli u sklopu predmeta Osnove elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici, unutar kojih obrađuju energetske sustave, nadgledanje sustava, traženje pogrješaka, kao i mjerne metode.

– Aluminij smo odabrali kako bi naši učenici doživjeli važno iskustvo susreta s radom elektroenergetskoga sustava jedne velike tvornice, problemima s kojima se djelatnici takova postrojenja susreću i načinima na koje ih rješavaju – kazao nam je Konjuh, zahvalan Aluminiju na iskazanoj susretljivosti.

Posjet je otpočeo posjetom Upravnoj zgradi Društva i upoznavanjem učenika s općim podacima o tvornici, njezinim cjelinama, značaju, povijesti, današnjim poteškoćama i uopće načinu djelovanja. Uslijedio je stručni dio, odnosno obilazak pogona Visokoga napona, u kojemu je domaćinom bio dr. Ante Rezić, direktor EISU-a (Energetika, Informatika i Sustavi upravljanja) Aluminija. Nakon iscrpnoga i, nadasve, zanimljivoga predavanja, s mnoštvom i životnih i stručnih poruka, dr. Rezić je strpljivo odgovarao na upite, a učenici su, prošavši cjelokupnim tvorničkim krugom, svojevrstan izlet završili šetnjom Aluminijevim vrtovima, gdje su se upoznali s ekološkim aspektom djelovanja mostarske tvornice.

Foto: Aluminij d.d. Mostar

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist