DuList IN

Upoznajte Kristinu i ‘Croatian City Stories’

Upoznajte Kristinu i 'Croatian City Stories'

Ako ste ovih dana svratili u ‘Life According to KAWA’ shop ili pak Dom Marina Držića, sigurno ste primijetili neobične, autentične suvenire u obliku uvijek popularnih platnenih torbi, karata, knjižica, bookmarka i svih onih sitnica za koje nikad ne biste pomislili kako bi mogle biti suvenir – pa ipak jesu!

Za sve to, priču koja se zove ‘Croatian City Stories – Dubrovnik’, zaslužna je Kristina Mirošević, grafička i produkt dizajnerica, koja je sa svojim kreativnim timom osmislila ‘dubrovački touch’ svakodnevnim predmetima… A o svemu tome i popričala s nama! Reći će kako je birala ‘svakodnevne predmete’ a novi pogled na njih svakako je hvalevrijedan…

-Radi se o autentičnim suvenirima, proizašlima iz svojevrsnog interdisciplinarnog projekta koji na zanimljiv način nudi novi pogled na jednu staru priču – kazala nam je Kristina na kavi, a saznali smo i to kako su suveniri proizašli iz dugotrajnog istraživanja i planiranja i nude ‘mini presjek Republike i Grada samog’.

– Koncept je to koji kroz medij igraćih karata i drugih suvenira proizašlih iz korištenih motiva, nudi originalnu hrvatsku, odnosno dubrovačku priču. Tako su poznati likovi i motivi dubrovačke povijesti zamijenili standardne likove i znakove – ističe Kike na svojoj Facebook stranici. primjerice, na kartama je Knez je zamijenio Kralja, Dama u nosiljci Kraljicu, Plemić – Dečka, dok su znakovi pik, tref, herc i karo, prikazani kroz detalje dubrovačke arhitekture i nakita.

Karo tako postaje prelijepa peružina kao prvi motiv, a pik kao peružina drugog motiva. Srce postaje privjesak srca koje je otac poklanjao kćeri, a tref arhitektura Dominikanskog samostana, to jest najljepši dubrovački motiv – rozeta…

– Za potrebe projekta izrađena je tipografija Laus, inspirirana renesansnim rukopisnim predloškom iz 15. stoljeća namijenjenim natpisima na kneževom dvoru i velikoj Onofrijevoj fontani – također nam je otkrila Kike a na pitanje kad su ovi hvalevrijedni suveniri prvi put predstavljeni također ima zanimljiv odgovor!

-‘Art of Your Mind by PechaKucha’ održan je u studenom 2016. godine, na Danima kulturnih i kreativnih industrija. Tamo sam uz niz mladih kreativaca raspravljala o kvaliteti dubrovačkih u odnosu na druge suvenire, te o suvenirima koji se trenutno mogu pronaći u Gradu, te se upravo tu prvi put predstavljaju ‘Croatian City Stories’ – ističe.

 

Od ideje do realizacije
Kristinin vrijedni tim
Tim kojeg je Kristina okupljala u procesu razrade ‘Croatian City Stories – Dubrovnik’ sastoji se od uglavnom mladih ljudi i što je najvažnije – stručnjaka u svom području.
– Posebno bih istaknula ulogu moje kolegice, diplomirane dizajnerice Made Milićević koja je, između ostalog, uz dizajn za potrebe projekta razvila i posebnu tipografiju Laus inspiriranu renesansnim rukopisnim predloškom iz 15. stoljeća namijenjenim natpisima na Kneževom dvoru i velikoj Onofrijevoj fontani, Ivana Luja mladog povjesničara i licenciranog turističkog vodiča za Dubrovnik koji je prema nekim mojim smjernicama razvio povijesnu priču, te prijevoda Beti iz Zagreba koji su tekstove slali izvornim govornicima u Englesku. Kako su dobre fotografije bitne za prenošenje cijele priče za taj dio je bio zadužen fotograf Antonio Bokšić, moj srednjoškolski kolega. U procesu se pazilo na svaki detalj od ideje, preko realizacije, proizvodnje do finalne fotografije proizvoda – također nam je otkrila Kristina.

Foto: Antonio Bokšić/Kristina Mirošević

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist